Zorg4
Verschillende O&I gemeentehubs maken gebruik van een Zorg4-platform. Dit bestaat uit een publieke website en een besloten omgeving voor professionals per gemeentehub. De website is een digitaal startpunt met het aanbod van Zorg & Welzijn in de regio. Zorgverleners kunnen inloggen en elkaar makkelijk vinden in een besloten samenwerkingsomgeving. De sociale kaart is een samenwerking tussen gemeente en O&I verbanden en deze stimuleert multidisciplinaire samenwerking.
Ben je op zoek naar een zorgverlener, een maatje, thuiszorg, hulp bij een chronische ziekte, vrijwilligerswerk, ouderenzorg, een kinderdagverblijf of een diëtist? Of wil je weten wat voor activiteiten er worden georganiseerd? Vind op deze websites alle aanbieders en activiteiten op het gebied van gezondheid, welzijn en zorg bij jou in de buurt!
De Zorg4 sociale kaart is inmiddels beschikbaar of wordt binnenkort gerealiseerd in onderstaande gemeenten:
- Zorg4DeBilt.nl
- Zorg4IJsselstein.nl
- Zorg4Nieuwegein.nl
- Zorg4Zeist.nl
- Zorg4Vijfheerenlanden.nl
- Zorg4Heuvelrug.nl
UNICUM ondersteunt de implementatie van de Zorg4-websites samen met de lokale O&I samenwerkingsverbanden en het sociaal domein.
Wat is de Zorg4-app?
De Zorg4-app is een patiëntenportaal dat inwoners veilig en eenvoudig, digitaal toegang geeft tot de huisartsenzorg. Zij kunnen met de app onder andere:
- Afspraken plannen
- Herhaalmedicatie aanvragen
- E-consulten (met bijlage) versturen en ontvangen
- Dossier en medicatieoverzicht inzien
- Zelfmetingen registreren (in overleg met de huisarts)
Ook vinden zij hier algemene informatie over de huisartsenspoedpost en digitale zelftriage op basis van Moet ik naar de dokter? De app is te downloaden in de Google Play Store en de App Store. Lees hier vijf goede redenen om in jouw gemeente ook gezamenlijk te kiezen voor de Zorg4-app.
Waarom een Zorg4-app?
De voornaamste redenen om in de gemeente te kiezen voor een gezamenlijke app zijn:
Leverancier onafhankelijk
Met een eigen app houd je zelf de regie in de regio. Wil je van leverancier wisselen? Dan blijft het merk bestaan, alleen de motor binnen de app verandert. Dit is handig, zo houden patiënten dezelfde app en blijft alles voor hen hetzelfde. Daarnaast bepaal je zelf wat er in de app komt.
Anticiperen op digitalisering
Door samen een app aan te bieden, anticipeer je op de voortgaande digitalisering in de samenleving. Je bent als eerstelijns zorgprofessionals aanwezig in de ‘broekzak’ van de patiënt. Hierdoor heeft de patiënt je altijd bij de hand. Nieuwe mogelijkheden binnen de digitale zorg kunnen centraal via de regio-app voor alle huisartsen in de gemeente geregeld worden.
Service voor de patiënt: eenvoudig één digitaal kanaal
Het Zorg4-platform kan als PGO functioneren. Hierdoor kun je patiënten in de toekomst eenvoudig koppelen met andere zorg- en welzijnsinstellingen. Het platform fungeert dan als een soort ‘verkeersleider’ of verwijzer.
Standaardisatie & Kosten- en schaalvoordelen
Door samen voor dezelfde app te kiezen werk je niet alleen aan uniformiteit en standaardisatie in de regio, maar zijn er ook kosten- en schaalvoordelen. Hierdoor zijn vernieuwing en toevoeging makkelijker en goedkoper te realiseren.
Eén uniforme uitstraling richting patiënten
In plaats van individueel maken zorgprofessionals samen reclame voor maar één regionale app. Dit vergroot de herkenbaarheid en draagt bij aan een snellere adoptie onder de patiënten. Het vergemakkelijkt de promotie in de regio als hét digitale startpunt voor eerstelijns zorg in jouw gemeente.
Klik hier om kennis te maken met Evelyn die nu twee jaar huisarts in Zeist. En lees over haar ervaringen met de Zorg4Zeist-app.
Communicatiemiddelen
UNICUM ondersteunt de huisartspraktijken bij het informeren van hun patiënten over de mogelijkheden van de app. Praktijken kunnen gedrukte informatiematerialen aanvragen en de wijkmanagers promoten de lokale app. Bekijk hier de beschikbare communicatiematerialen per deelnemende gemeente.
Heb je de informatie die je zocht niet gevonden?
Neem dan contact op met Suus Peeters.