GGZ
Dat de zorg in de GGZ onder druk staat, is ook merkbaar in de huisartsenpraktijk. Daarom is het extra belangrijk om duidelijk te hebben welke zorg en begeleiding in de huisartsenpraktijk hoort en wanneer en naar wie we kunnen doorverwijzen. De UNICUM werkgroep GGZ informeert huisartsen en POH’s GGZ over relevante onderwerpen en zorgt geregeld voor tips, tools en inspiratie.

Werkgroep GGZ
Binnen UNICUM vormen kaderhuisartsen Marjolijn Beukers (r) en Lieke Hassink-Franke (l) en consulent GGZ Ron Plooij de werkgroep GGZ.

Consultatiemogelijkheden in de GGZ
SGGZ
- Bij Altrecht Start kun je terecht voor consultatie en advies als het gaat om patiënten met SGGZ-problematiek. Zij denken graag met je mee over de mogelijkheden binnen maar ook buiten Altrecht.
- Via ZorgDomein zijn er meerdere manieren om te overleggen met andere zorgprofessionals. Ook biedt ZorgDomein mogelijkheden voor een advies op afstand door middel van een teleconsult of meekijkconsult.
- De regiotafel Midden-Nederland voor hoog complexe GGZ is gestart om mensen met een hoog complexe zorgvraag in Midden Nederland beter te helpen. Het gaat om mensen voor wie geen passend hulpverleningsaanbod is gevonden. Ondanks hulp van aanbieders en zorgbemiddeling van de zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld omdat ze meerdere aandoeningen hebben of verschillende typen zorg tegelijkertijd nodig hebben. Daarnaast hebben zij problemen op meerdere levensgebieden zoals bijvoorbeeld werk en inkomen.
BGGZ
- Ksyos GGZ biedt digitale ondersteuning aan de huisarts en POH-GGZ in de behandeling van patiënten met psychische klachten. Onderdeel van de dienstverlening is de consultatie van GGZ-specialisten in je eigen regio. Door afspraken te maken met de desbetreffende GGZ-specialist, kun je schriftelijke, telefonische of face-to-face consultatie regelen. Voor het inzetten van Ksyos GGZ stelt de zorgverzekeraar het Consultatie, eHealth en Triage-budget (CET) beschikbaar. Vraag dit budget aan bij Zilveren Kruis.
- Met deze rekentool kun je uitrekenen welke vergoeding Zilveren Kruis biedt voor POH-GGZ, e-health en consultatie.
Je kunt ook zelf een consulatie regelen met een GZ-psycholoog of therapeut in je eigen regio. De een doet dit kosteloos en de ander vraagt een consultatietarief waarvoor je de POH-GGZ-gelden kunt inzetten. Een veelgebruikte app voor consultatie is Siilo. Dit is een gratis messenger voor de gezondheidszorg waarmee je op een veilige manier een professional over een patiënt kun consulteren. Een andere vorm van consultatie is het organiseren van een MDO met een psychiater of psycholoog. Vragen over diagnostiek, medicatie of bejegening kunnen daar worden besproken. Je kunt dan samen met je collega’s en POH-GGZ casuïstiek bespreken (als je dit registreert is het ook een geaccrediteerde activiteit).
Handige apps en websites
Als het gaat om psychische klachten is het lastig om in het enorme aanbod de gezondheidsapps en websites te vinden die betrouwbaar en effectief zijn en bovendien zorgvuldig met privacy omgaan. Hieronder een aantal tips van de werkgroep GGZ:
Thuisarts
Wist je dat je voor psychische klachten prima kunt verwijzen naar thuisarts.nl? Of het nu gaat over slaapproblemen, somberheid, stressklachten, ontspannen, of specifieke ziektebeelden: je vindt er betrouwbare informatie met adviezen, ondersteund door filmpjes en met links naar relevante websites.
GGD appstore
De website GGD appstore biedt een begrijpelijk en transparant overzicht van relevante, betrouwbare gezondheidsapps en websites. Onder de knop mentaal welbevinden vind je voor jong-/volwassenen diverse goede apps over bijvoorbeeld mindfulness, suïcidaliteit, verslaving, spanning, rouw en leefstijl.
MENTAALvitaal
De website MENTAALvitaal van het Trimbos-instituut biedt uitgebreide informatie met tips, testen en ondersteuning bij ziektebeelden zoals angst- en stemmingsklachten. Ook is er veel informatie beschikbaar over eenzaamheid, negatieve gedachten, onzekerheid, perfectionisme, paniekaanvallen, ADHD, autisme alcoholverslaving, PTSS, piekeren en slaapproblemen.
Handige Rekentool
Met deze rekentool kun je uitrekenen welke vergoeding Zilveren Kruis biedt voor POH-GGZ, e-health en consultatie.
Zorgpartners
Centrum voor Levensvragen
‘Van mij hoeft het niet meer. Laat mij maar doodgaan’ of: ‘Waarom overkomt mij dit allemaal? Waar heb ik dit aan verdiend?’. Hoor je deze uitspraken wel eens in je spreekkamer en wil je meer weten over hoe je hierop kunt reageren? Het Centrum voor Levensvragen Midden Nederland biedt in november en december kosteloos online casuïstiekbesprekingen aan. De besprekingen worden begeleid door een geestelijk verzorger van het centrum. Je kunt zelf een casus inbrengen of actief meeluisteren naar de bespreking van die van een ander. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Altrecht Start
De werkgroep GGZ voert gesprekken met GGZ-organisaties om de samenwerking te verbeteren. We brengen graag Altrecht Start weer eens onder de aandacht. Zij zijn voor zowel huisarts als POH-GGZ laagdrempelig beschikbaar voor consultatie en advies. Daarnaast hebben zij zicht op de actuele wachttijden en aanbod dat soms niet makkelijk terug te vinden is in Zorgdomein.
Twijfel je of Altrecht de juiste keuze is voor je patiënt? Dan kun je contact opnemen met Altrecht Start via 030-2308555 of stuur een e-mail naar altrechtstart@altrecht.nl. Heb je een consultatievraag of wil je advies? Vul dan het aanvraagformulier in of doe een consultatieaanvraag via Kysos. Kijk op deze pagina voor verwijzers voor meer informatie over het verwijzen van een patiënt. Wachttijden Altrecht Zorgdomein is nog niet ingericht op de regionale indeling die Altrecht sinds dit jaar hanteert. Dit maakt dat de wachttijden op Zorgdomein niet (altijd) kloppen. Kijk voor de actuele wachttijden op de website van Altrecht.
Vereniging GZ-psychologen en psychotherapeuten regio Lekstroom (VGPL)
Deze vereniging bestaat uit zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg die door middel van actieve samenwerking de eerstelijnszorg willen verbeteren. Op de website kun je zoeken naar therapeuten per woonplaats en hierbij wordt ook de wachttijd vermeld.
Heb je de informatie die je zocht niet gevonden?
Neem dan contact op met Marjolijn Beukers, Lieke Hassink-Franke of Ron Plooij van de werkgroep GGZ.