Kennisbronnen
RegelWijzer: Jij aan zet!
UNICUM heeft het landelijke programma [Ont]Regel de zorg vanuit het Ministerie van VWS vertaald naar RegelWijzer: Jij aan Zet!
Maar wist je dat er al heel veel regels ontregeld zijn? Zie de linkjes naar de belangrijkste pagina's hieronder. Deze linkjes worden regelmatig vernieuwd. Hiermee ben je in één oogopslag op de hoogte van alle regels die er ontregeld en afgesproken zijn.
- [Ont]Regel de Zorg voor huisartsen
RegelWijzer komt voort uit het programma (Ont)Regel de Zorg en draagt bij aan regionale borging en inzicht. [Ont]Regel de Zorg stimuleert huisartsen om werk te maken van zinvolle administratie. Op deze pagina vind je onder meer welke regels of administratie geschrapt en dus niet meer nodig zijn binnen jouw sector.
- Wanneer is een verwijzing nodig? Op de pagina van ORDZ.nl vind je heel eenvoudig wanneer een verwijzing wel, en ook wanneer een verwijzing niet nodig is. Lees hier alles over verwijzingen voor huisartsen
- Het Huisartsen Interventieteam (HIT) - LHV
Het Huisartsen Interventieteam (HIT) vanuit de landelijke huisartsen vereniging LHV monitort en komt landelijk in actie indien nodig. Het team:- Bevordert duurzame huisartsenzorg- Bewaakt de kerntaken van de huisarts- Intervenieert in initiatieven en acties van niet-passende huisartsenzorg. Het RegelWijzer Onderzoeksteam koppelt regionaal opgehaalde voorbeelden terug aan het HIT team.
- Verwijsafspraken.nl
Verwijsafspraken.nl is een initiatief van huisartsen in het land onder de naam Help de Huisarts Verzuipt. Deze pagina geeft op meerdere thema’s duiding van welke regels er gelden. Verwijsafspraken.nl is inmiddels samen gegaan met het HIT team.
- Integraal Zorgakkoord (IZA)
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staat de gezamenlijke afspraak om voor 2025 de administratieve lasten met 2 uur per week per hulpverlener te hebben teruggedrongen. Om dit aan te jagen en te coördineren is de Regiegroep Aanpak Regeldruk ingesteld met als doelstelling: meer directe tijd voor zorgprofessional en patiënt, minder administratieve handelingen. Door de deelnemende partijen is het plan van aanpak 'Zinnige tijdbesteding in de directe patiëntenzorg' gemaakt en wordt, indien nodig, tussentijds aangepast en aangevuld.