Tip: afvalscheiding, nog bergen te verzetten?
Maandelijks besteden wij aandacht aan het verduurzamen van de zorg. Dit doen wij in de vorm van tips op onze website. Lees onderstaand onze nieuwe tips.
Gooi jij je onderzoekbankpapier bij het restafval of bij het oud papier? Wat doe je met overgebleven medicatie? In de huisartsenzorg valt nog veel te verbeteren als het gaat om afvalscheiding en recycling van materialen. Twijfel jij ook weleens waar je iets moet weggooien? Bekijk dan deze tips.
- Gooi al het niet-verontreinigde/vervuilde papier apart in een papiercontainer; dus zonder bloed of excreta. Dit geldt ook voor het papier van de onderzoeksbanken. Zie voor meer info deze link.
- Spoel nooit (vloeibare) medicatie door de gootsteen, maar spuit het in een verbandgaasje en gooi het bij het restafval.
- Voer waar mogelijk ‘omgekeerd inzamelen’ in: plaats gescheiden afvalbakken dichtbij de werkplek waar het afval vrijkomt (naast het bureau) en de restafvalbak verder weg (bijvoorbeeld bij de printer of de koffieautomaat). Zo kost het meer moeite om restafval weg te gooien, waardoor het afval beter gescheiden wordt.
- Plaats restafval (bij meerdere bakken op een rij) rechts: omdat we van links naar rechts lezen, komen zo eerst de te scheiden stromen aan bod.
- Zorg dat de bakken goed herkenbaar zijn en dat alle afvalstromen van een afstand te zien zijn. Bijvoorbeeld de hele bak of de deksel in de juiste afvalkleur gecombineerd met een sticker of opdruk op de voorkant van de afvalbak. Zie deze link voor overzicht pictogrammen afvalscheiding.
- Zet in de wachtkamers scheidingsbakken neer.
- Gebruik inwerpopeningen om de juiste afvalscheiding te stimuleren zoals een smalle gleuf voor papier of ronde opening voor drinkbekers.
- Afvoeren van afval zorgt voor veel vervoersbewegingen. Overleg met de afvalverwerker de mogelijkheden voor efficiënt transport, met een lage ophaalfrequentie en verwerking dichtbij. Indien van toepassing: stem de ophaalmomenten gezondheidscentrum-breed af.
- Schaf als gewoonteprikkel de NHG-afvalscheidingskaarten aan voor in de spreekkamers. Daarin staat duidelijk aangegeven waar (medisch) afval kan worden weggegooid.
Extra informatie
Bekijk voor uitgebreide informatie over afvalscheiding in de praktijk de toolkit afvalstromen van Huisartsen Utrecht Stad. Ook SterkZorg heeft een uitgebreide toolkit met 3 modules rondom afvalstromen en instructies over afvalscheiding.
5 december 2024