Samen Sterk voor Mentale Gezondheid: De Kracht van Netwerken
Het kwaliteitsteam GGZ van UNICUM wil je graag meenemen in de veranderende visie op de integrale aanpak voor mensen met psychische problematiek.
Een nieuwe kijk op mentale zorg
Het mentale gezondheidsnetwerk, zoals gepresenteerd in het Integraal Zorgakkoord (IZA), draait om samenhangende ondersteuning voor mensen met psychische klachten. De focus ligt op de juiste zorg op de juiste plek. Dit vraagt meer dan individuele zorg: het vraagt om een krachtig netwerk waarin professionals uit verschillende domeinen samenwerken.
Van spreekkamer naar netwerk
Huisartsen en POH-GGZ zijn vaak de eerste hulpverleners bij psychische klachten. Traditioneel ligt de nadruk op zorg in de spreekkamer. Maar de complexe uitdagingen in de mentale gezondheidszorg vragen om een bredere aanpak. Dit betekent: samenwerking zoeken met het sociaal domein, wijkteams, GGZ-instellingen en andere partners. Alleen door deze verbindingen te leggen, kunnen we écht het verschil maken.
De bouwstenen van mentale gezondheidsnetwerken
UNICUM zet zich actief in om deze netwerken te versterken. Belangrijke elementen hierin zijn:
- Consultatie: Het delen van kennis en expertise tussen professionals om zorg te verbeteren. Klik hier voor het consultatiemenu van UNICUM.
- Verkennende gesprekken: Breder en beter aansluiten bij de complexe vragen van patiënten én het versterken van samenwerking tussen partijen, met aandacht voor zelfregie.
- Multidisciplinair overleg (MDO) en casuïstiekbesprekingen: Complexe casussen aanpakken door verschillende expertises samen te brengen.
- E-health-toepassingen: Digitale ondersteuning biedt laagdrempelige zorg en vormt een waardevolle aanvulling op fysieke zorg.
Samen bouwen aan een sterk netwerk
Het kwaliteitsteam GGZ van UNICUM speelt een verbindende rol in deze ontwikkeling. Het doel: patiënten zo veel mogelijk in hun eigen omgeving helpen, met korte lijnen tussen zorgverleners en het sociaal domein. Dit voorkomt onnodige doorverwijzingen en vergroot de effectiviteit van zorg.
De actieve rol van huisartsen en POH-GGZ
Huisartsen en POH-GGZ worden uitgedaagd om verder te kijken dan individuele zorg. Door actief deel te nemen aan het mentale gezondheidsnetwerk, met consultaties, MDO’s, E-health en verkennende gesprekken, creëren zij samen met andere partijen een toekomstbestendige mentale gezondheidszorg.
Samen sterk voor mentale gezondheid!
16 december 2024