Onderwijsprogramma 'apotheker-behandelaar in de eerstelijn' van start
Een apotheker die in de huisartsenpraktijk zelfstandig consulten voert met patiënten rond farmacotherapie levert veel voordelen op. Dit blijkt uit de POINT-studie. Het aansluitende implementatieproject POINT-i werkt aan opschaling van dit samenwerkingsmodel.
Vanuit het UMCU gaat in januari 2025 het onderwijsprogramma 'apotheker-behandelaar in de eerstelijn' van start. Het programma is ontwikkeld om apothekers een actievere rol te geven binnen de farmacotherapeutische behandeling van patiënten. De opleiding biedt een combinatie van gespecialiseerde consultvoering, klinische besluitvorming, netwerkzorg en interprofessioneel samenwerken.
Waarom dit onderwijsprogramma?
In een steeds veranderend zorglandschap wordt samenwerken belangrijker en daarmee ook de rol van de apotheker in het eerstelijnsteam. Als onderdeel van deze opleiding voert de apotheker spreekuur uit in de huisartsenpraktijk/gezondheidscentrum, waardoor de kwaliteit van de patiëntenzorg verbetert. De positieve effecten zijn aangetoond in verschillende wetenschappelijke studies (o.a. POINT).
Voor meer informatie over deze opleiding klik hier.