![](https://www.unicum-huisartsenzorg.nl/assets/uploads/Afbeelding/_1200xAUTO_fit_center-center_none/343956/hp2.webp)
Eindresultaten HAP-Sepsis studie
In de eerste 3 maanden van 2024 werd er op de locaties in Zeist en Nieuwegein een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar het gebruik van een nieuwe sepsis score tijdens visites van de HAP: de HAP-Sepsis studie. In de maanden na deze pilot is het gebruik geëvalueerd met behulp van focus groepen en individuele interviews. We delen alvast de belangrijkste conclusies uit het onderzoek. Deze zullen later in een internationaal vakblad zullen worden gepubliceerd.
Er werden gegevens verzameld van 106 huisartsen die 271 volwassen patiënten thuis bezochten, waaronder 105 acuut zieke patiënten. De onderzoeksresultaten toonden aan dat de sepsis score eenvoudig is toe te passen tijdens huisvisites. Dit bleek uit een percentage van 86% waarbij de score bij alle acuut zieke patiënten werd berekend.
91% van de huisartsen gaf aan de score eenvoudig te vinden in het gebruik. Dit gebruiksgemak heeft te maken met de onderdelen van de score (leeftijd, temperatuur, bloedruk, pols, saturatie en bewustzijn), die zowel snel te meten zijn als ook aansluiten bij de wijze waarop een huisarts de patiënt beoordeeld.
Ook de ondersteunende rol die chauffeurs kunnen spelen bij het meten van de score is belangrijk. De uitkomst van de score wordt door de meerderheid van de huisartsen (70%) betrouwbaar ingeschat, hoewel er wel behoefte is aan meer onderzoeksgegevens die deze betrouwbaarheid aantonen.
In 11% van de relevante gevallen leidde het gebruik van de score tot een doorverwijzing. Huisartsen zien de score als waardevolle aanvulling én als middel om bewustzijn voor sepsis onder huisartsen te vergroten. Er waren geen aanwijzingen dat het aantal onnodige verwijzingen toeneemt door gebruik van de score.
Concluderend lijkt de nieuwe sepsis score veelbelovend voor gebruik in de praktijk, maar zal toekomstig onderzoek nodig zijn om aan te tonen dat de herkenning van sepsis daadwerkelijk beter wordt na implementatie. De onderzoeksgroep van het UMC Utrecht onder leiding van Roderick Venekamp en Feike Loots is al bezig met de voorbereidingen van dit vervolg onderzoek dat hopelijk volgend jaar van start zal gaan.
Namens het onderzoeksteam heel veel dank aan alle medewerkers van de HAP die betrokken zijn geweest bij het onderzoek!