
O&I Symposium UNICUM: Eerstelijn enthousiast over sterkere samenwerking
Om goed of liever nog beter te kunnen (blijven) zorgen voor alle patiënten, cliënten of inwoners is het noodzakelijk dat we vanuit zorg, welzijn en het sociaal domein de hoofden bij elkaar en de handen uit de mouwen steken. Daarover waren alle aanwezigen het gisteren tijdens het UNICUM O&I-symposium ‘SterkSamenWerk& in het Zendstation in Lopikerkapel het eens.
Medisch Directeur Toosje Valkenburg benadrukte dat al bij de opening van het drukbezochte
symposium. “De vraag is niet óf we gaan samenwerken maar hoe we dat doen. We voegen namelijk allemaal iets toe en hebben elkaar nodig om de mensen waarvoor we het allemaal doen écht centraal te zetten.’’

Om het antwoord op die vraag te vinden was er een confronterende maar ludieke theatervoorstelling van Theater Helder. Daaruit bleek dat er op het gebied van
het MDO (multi disciplinair overleg) nog wel wat verbeterpunten zijn. En na de daaropvolgende paneldiscussie over hetzelfde onderwerp met dezelfde conclusie werd er vooral veel kennisgemaakt en genetwerkt.
Onbekend maakt onbemind
Een kennismaking die volgens veel deskundigen hét vertrekpunt vormt voor een succesvolle en effectieve samenwerking want ‘onbekend maakt onbemind’. De lokale samenwerkingsverbanden (LSV’s) lieten in ieder geval zien wat die lokale bekendheid met elkaar kan opleveren. Op het Sterrenplein lieten ze zien met welke net zo diverse als inspirerende projecten ze bezig zijn.
Waar het LSV van Schoonhoven het Femme Vitaal project ‘aan de man’ bracht, ging Wijk bij Duurstede verder in op de onderdelen waardoor je als buurt echt een ecosysteem kan zijn. Preventie, sterke samenwerking in de eerstelijn, behandeling dichtbij en een zorgzame buurt vormen daaronder de pijlers.
Valpreventie werd onder de aandacht gebracht vanuit De Bilt en Utrechtse Heuvelrug pakte uit met 3 projecten. Het gezond leven-boekje bij vaccinaties, IZA bijeenkomsten voor de gemeente, de eerstelijnszorg en dorpsteams en de POH-Jeugd samenwerkingsafspraak voor alle huisartspraktijken in de gemeente.
De kansen van AI
Ook de vele workshops belichtten het onderwerp van hele verschillende kanten. Roel Nentjes nam de vele nieuwsgierige aanwezigen mee in de kansen die AI biedt. Naast de interessante historie van AI, werden mooie voorbeelden getoond zoals het laten afspreken van het Volkslied in het Spaans op een Hardrock-tune, tot het in enkele minuten in elkaar zetten van een podcast over samenwerken in de zorg. Alle aanwezigen kwamen geïnspireerd en geanimeerd geïnformeerd naar buiten.
Sonia Jennings liet de mensen kennismaken met Welzijn op recept, een mooi voorbeeld van samenwerking over de domeinen. Gea van Andel benadrukte het belang van Positieve gezondheid en Wilma van der Leeuw ging uitgebreid in op de kracht van verandering.
Die kracht én de noodzaak voor verandering is duidelijk. Met dit symposium heeft UNICUM een belangrijke stap gezet om professionals binnen zorg, welzijn en het sociaal domein met elkaar te verbinden. De afdronk van de aanwezigen was zeer positief. En tegelijk smaakt het naar meer. Maar het begint bij elkaar ontmoeten. Een zeer geslaagde dag. Op naar het volgende symposium!