Samenwerking en afspraken in IJsselstein leiden tot goede resultaten
In IJsselstein is sinds twee jaar de projectgroep ‘Eetstoornissen bij kinderen’ actief. Vanuit de huisartsen werd gesignaleerd dat de zorg voor deze kinderen vaak laat op gang komt en de specialistische zorg lange wachttijden kent. Ook voelen we ons als zorgverleners onmachtig en vaak alleen staan in de zorg voor deze kinderen en hun ouders.
Uitgangspunten
We hanteerden enkele uitgangspunten in de zorg voor een kind met een eetstoornis:
- Maak een start in begeleiding (ook al staat het kind op een wachtlijst voor een specialistische instelling als Rintvelt).
- Creëer een team (TRIAS: psyche, diëtetiek en somatiek).
- Spreek af wie regie voert en hoe je onderling communiceert.
Aanpak
Er werd een sociale kaart van zorgverleners met expertise in eetstoornissen in de regio IJsselstein opgesteld (kinderpsychologen en diëtisten) en directe consultatiemogelijkheden zijn afgestemd (kinderarts, kinderpsychiater, Rintvelt). Alle huisartsen en POH’s GGZ zijn geschoold en meegenomen in de afspraken. Ook worden er casuïstiekbesprekingen georganiseerd, die leiden tot meer kennis en aanscherping van de onderlinge afspraken.
Resultaat
Na enige ervaring met deze werkwijze is het aantal verwijzingen vanuit huisartsen beduidend toegenomen. De betrokken kinderpsycholoog en diëtiste ervaren de zorg als lichter en professioneler. Ze hebben er veel meer plezier in. De huisarts kan ervoor kiezen om in het team te participeren of de zorg over te dragen aan de aangewezen gespecialiseerde kinderartsen uit het Antonius ziekenhuis.
Het landelijk expertisecentrum K-EET is nauw betrokken bij deze projectgroep. Op initiatief van K-EET en kinderarts Gerwin van Roodenburg uit het Antonius ziekenhuis is recent de eerste bijeenkomst geweest om de zorgverleners met expertise in eetstoornissen in de regio Lekstroom te verbinden. Een mooie, veelbelovende ontwikkeling!
Heb je affiniteit met eetstoornissen en wil je graag bijdragen om de zorg voor deze kinderen in regio Lekstroom te verbeteren? Neem dan contact op met huisarts Floor Verhagen uit IJsselstein.
Nuttige informatie
Landelijke Ketenaanpak EETstoornissen (K-EET)
First EET kit (patiëntensite)
Filmpje ‘hoe werkt een eetstoornis?’
Iemand steunen - First EET kit
Brochure steun en support bij eetproblemen