
DE GEZONDHEIDSZAAK
Onderstaand een uitnodiging vanuit DE GEZONDHEIDSZAAK:
“Deze ongelijke verdeling [van] gezondheid is in geen enkel opzicht een 'natuurlijk' fenomeen, maar is het resultaat van een giftige combinatie van slecht sociaal beleid en slechte sociale programma's, oneerlijke economische regelingen en slechte politiek.”
De Wereldgezondheidsorganisatie, 2008
Vanuit de grondwet is de overheid verplicht de volksgezondheid in Nederland te beschermen. Helaas blijkt bij vele beleidskeuzes de winst van grote bedrijven voor te gaan op ons recht op gezondheid. Denk aan de coulance voor vervuilende bedrijven die de omwonende van Tata Steel en chemours ziek maken, fossiele subsidies, de dadeloosheid van de overheid ten aanzien van de onnodige hoeveelheden suiker, zout en vet in ons eten, of aan de aandelen van onze staat in de gokindustrie. Ben je hoogopgeleid, dan heb je een vier à zes jaar langere levensverwachting en leef je zelfs 15 jaar langer in goede gezondheid. Dit zijn geen toevallige verschillen, maar het gevolg van falend overheidsbeleid.
Wij geloven dat het anders moet en anders kan! Denk en spreek mee!
Waar: Universiteitsbibliotheek Binnenstad (Drift 27), zaal E.0.21
Wanneer: 12 december 19:30-21:30
Aanmelden: https://forms.gle/9EEcT5CgK2Uc6eCK7
Als Van Hier Naar […], UAEM-Amsterdam en People’s Health Movement - Nederland bundelen wij onze krachten in een nieuwe beweging genaamd ‘De Gezondheidszaak’. We streven naar een rechtvaardig gezondheidsbeleid en zijn geïnspireerd door zaken, zoals Urgenda’s klimaatzaak, rechtszaken tegen de tabaksindustrie, Chemours en Tata Steel, waaruit we tijdens deze publieksdialoog lessen zullen trekken of goede gezondheid afdwingbaar kan zijn.
Wij nodigen jou uit om deel te nemen aan deze beweging!
Op 12 december komen we samen in Utrecht om een nieuwe beweging voor een gezondere en rechtvaardigere toekomst te verkennen. De avond zal geopend worden door inspirerende sprekers, die ieder een rol hadden in het opkomen voor gezondheid:
Wim de Ceukelaire - arts, activist voor gezondheid en sociale rechtvaardigheid, editor van de herziene uitgave van “The Struggle for Health’ en voorzitter Viva Salud en beleidsadviseur bij de belgische gezondheidsbeweging Geneeskunde voor het volk.
Antoinette Verbrugge- burger, inwoner rondom Tata Steel, oprichter van gezondheid op 1 en pionier in de rechtszaak tegen Tata Steel
Wilbert Bannenberg - arts, oprichter Farma ter Verantwoording
Na een introductie, gaan we in kleine groepen in gesprek over thema’s. In ieder van deze thema’s bespreken we:
- Wat gezondheid voor ons betekent.
- Wat de rol van de overheid en de private sector en ons als burger zijn.
- Bieden we een mogelijkheid om ieder voor te stellen welke bestaand beleid mogelijkheid zou bieden voor een rechtszaak om gezondheid af te dwingen.
Wil jij je ook inzetten voor een goede gezondheid voor iedereen? Meld je aan! We zien je graag op 12 december.
Meld je aan via de link: https://forms.gle/9EEcT5CgK2Uc6eCK7