Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

GLI

De overheid wil dat Nederlanders gezond zijn en blijven. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) helpt mensen met overgewicht meer te bewegen, gezond te eten en helpt u ook bij de andere onderdelen van een gezonde leefstijl. Mensen die in aanmerking komen, krijgen dit vergoed van hun zorgverzekeraar. De gecombineerde leefstijlinterventie moet zorgen voor een gezonde verandering in gedrag op lange termijn. De voorwaarden voor deelname aan de GLI kunt u hier
vinden.

GLI-programma’s

In de regio’s van UNICUM worden de GLI-programma’s Beweegkuur, COOL en Slimmer aangeboden. Deze programma’s bestaan uit een behandelfase (12 maanden) en een onderhoudsfase (12 maanden). U wordt begeleid door een Leefstijlteam in de eigen gemeente. Het programma duurt 2 jaar. Dit is best een lange tijd, maar dat is ook nodig om het gedrag te veranderen en dit vervolgens ook vol te houden in de toekomst.

Deelname aan sport- en beweegactiviteiten in de eigen woon-/leefomgeving maken geen onderdeel uit van de vergoeding. Tijdens het programma wordt bewegen wel gestimuleerd door kennismaking met de buurtsportcoach en verwijzing/begeleiding naar lokale sport- en beweegactiviteiten.

Leefstijlteams

In de regio’s UNICUM Zuidoost-Utrecht (ZOU) en Lekstroom zijn per gemeente één of meerdere leefstijlteams actief. Een leefstijlteam bestaat in de regel uit een leefstijlcoach, fysio- of oefentherapeut, diëtist en een buurtsportcoach en/of sportmakelaar.

De leefstijlcoach is het vaste aanspreekpunt in het proces. Hij/zij verzorgt ook de intake, stelt samen met u een persoonlijk leefstijlplan op en volgt de voortgang. De andere leden van het leefstijlteam ondersteunen dit vanuit de eigen professionele kennis.

Op dit moment worden binnen UNICUM vooral de interventies Beweegkuur en SLIMMER en Cool
aangeboden.

Deelnemen aan de GLI?

Als u deel wilt nemen aan de GLI heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige. Zij kijken samen met u of de GLI het juiste traject is. Nadat u bent verwezen voor de GLI neemt de leefstijlcoach contact met u op om een afspraak te maken voor de intake. Tijdens deze intake wordt er gekeken of het traject aansluit bij uw wensen en behoeften. Daarnaast zal de leefstijlcoach een start maken met het leefstijlplan en u doorverwijzen voor vervolgafspraken op het gebied van voeding en beweging.

Inhoud GLI

Nadat de intakes zijn geweest gaat het programma van start. Het gehele programma duurt 2 jaar. De GLI bestaat naast individuele sessies met de leefstijlcoach ook uit (individuele) sessies met een beweegcoach en voedingscoach. Een gedeelte van de bijeenkomsten wordt ook in groepsverband gedaan. Het merendeel van deze bijeenkomst vindt plaats in het eerste jaar van het programma. In het tweede jaar zijn er ook nog een aantal sessies. Dit zijn er minder dan in het eerste jaar.

Kosten

Als u voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan de GLI wordt deze vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is op de GLI niet van toepassing. Eventuele kosten voor bijvoorbeeld sport en bewegen zijn wél voor eigen rekening.