Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Veelgestelde vragen

Met wie moet ik contact opnemen als ik (acute) medische hulp nodig heb?

Soms is het niet duidelijk of u acute zorg nodig heeft en zo ja, tot welke acute zorgaanbieder u zich moet wenden: de huisarts, huisartsenspoedpost of ambulancezorg (112). Volg de stappen uit de afbeelding op onze startpagina.

Waar vind ik betrouwbare medische informatie?

De website Thuisarts.nl | Betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid geeft betrouwbare medische informatie en wordt ondersteund door huisartsen.

Op de website Moet ik naar de dokter bepaalt u binnen één minuut of u naar de dokter moet. U wordt gelijk van advies voorzien.

Deze sites zijn onafhankelijk van commerciële partijen.

Waarom zie ik UNICUM staan op het declaratie-overzicht van mijn zorgverzekeraar?

UNICUM ondersteunt de samenwerking en afstemming tussen huisartsen en andere zorgaanbieders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapeuten en diëtisten. Ook verzorgt UNICUM voor de huisartsen ondersteuning voor kwetsbare ouderen en GGZ. Dat gebeurt volgens de regels en beleidslijnen van het ministerie van VWS en de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit: www.nza.nl).

Doel van deze ondersteuning is om ervoor te zorgen dat u de meest passende zorg ontvangt. Daarbij maakt het niet uit of u soms uw huisarts bezoekt of dat u vaker de hulp van de huisarts inroept.

De kosten voor de basisverzekering worden volgens de eerdergenoemde regels door alle verzekerden gezamenlijk betaald. Dat betekent dat baby’s, kinderen, tieners en volwassenen ongeacht hun gezondheid allemaal een gelijk deel van deze kosten dragen (het zogenaamde solidariteitsprincipe). De declaraties hiervoor doet UNICUM via uw huisartsenpraktijk en hebben geen invloed op uw eigen risico. UNICUM heeft hierbij op geen enkele manier inzage in uw gegevens.

Bent u chronisch ziek of door uw leeftijd extra kwetsbaar, dan heeft uw huisarts mogelijk met u afgesproken dat uw behandeling volgens een speciaal (keten)zorgprogramma wordt uitgevoerd. In zo’n programma werken meerdere zorgverleners samen. Hun inzet in dit programma valt onder de basisverzekering en heeft ook geen invloed op uw eigen risico.

Mocht u hierover nog vragen hebben, dan kunt u terecht bij uw eigen zorgverzekeraar.

Waar kan ik mijn medische gegevens online bekijken?

U kunt steeds meer digitaal (via internet) regelen bij uw huisarts, gewoon vanuit huis. Denk hierbij aan het online inzien van uw medisch dossier, het maken van een afspraak met uw huisarts of het aanvragen van herhaalmedicatie. Kijk hiervoor op het patiëntenportaal via de website van uw huisarts.

Worden mijn medische gegevens gedeeld?

Medische gegevens delen voor de beste zorg!
Goede, veilige en snelle zorg, dat willen we allemaal. Of u nu chronisch ziek bent, of na een ongelukje op de huisartsenpost komt. Die goede, veilige en snelle zorg begint met informatie. Informatie over uw gezondheid op dat moment. Want niet alle zorgaanbieders weten waar u last van hebt (gehad). Gelukkig kunnen zij belangrijke gegevens over uw gezondheid met elkaar delen via het Landelijk Schakelpunt (LSP).
Uitwisselen mag alleen als het nodig is voor uw behandeling. En alleen als u daar toestemming voor hebt gegeven.