
Symposium 'Groot Denken, Klein Doen'
Op dinsdag 28 november 2023 vindt het UNICUM Symposium voor huisartsen en praktijkondersteuners plaats. Dit jaar is de rode draad ‘Groot Denken, Klein Doen’. Het symposium vindt van 13.30 tot 21.00 plaats op Landgoed Zonheuvel te Doorn. De kosten voor deelname zijn € 75,-.
‘Groot’ staat voor het toekomstperspectief van de huisartsenzorg. Hoe houden we de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar?
Bij ‘Klein’ staan we stil bij de stappen die we zelf kunnen en moeten zetten. Hoe maken we de grote plannen praktisch? Een uitdagend thema.
Gastsprekers zijn Groene huisarts Diana Lucassen over verduurzaming in de praktijk en Egge van der Poel, natuurkundige en filosoof. Hij zal zijn licht laten schijnen over Big Data en hoe je dat in het klein toepast in jouw praktijk.
Onderstaand vind je de inhoud van de workshops. Je kunt je voorkeur aangeven voor 3 van deze workshops. Wij zorgen voor de indeling van de workshops en proberen zoveel mogelijk aan je wens tegemoet te komen. Accreditatie wordt aangevraagd. We zien je inschrijving voor deze 'grootse' middag graag tegemoet!
Inschrijven kan hier.
Let op! Na inschrijving ontvang je een bevestiging per mail. In deze mail vind je een link waarmee je je workshopkeuze aan kunt geven.
Overzicht workshops:
‘Data en AVG’ door Carla Broekman (functionaris gegevensbescherming)
Dat mag niet van de AVG!!!' Hoor jij dat ook wel eens? En wat doe je dan? Dat 'advies' overnemen? Of nadenken wat wel mogelijk/wenselijk is? Er mag namelijk best wel veel van de AVG, maar dan wel met inachtneming van de basisprincipes. In deze workshop gaan we in op wat jij kunt doen om de gegevens die jou zijn toevertrouwd zo veilig mogelijk te verwerken.
‘De kracht van het huisartsenteam’ door Maud van Vlerken (KOH)
De assistente, SOH, medisch secretaresse, POH, PVH, VS, PA, huisarts, ANIOS en de praktijkmanager. Je ziet steeds meer verschillende professionals werkzaam in het huisartsenteam. Wie doet wat en waarom? Hoe versterk je elkaar, waar liggen kansen en wat zijn aandachtspunten? En wat betekent dat voor jou? In deze actieve workshop word je meegenomen in de wereld van taakherschikking in de huisartsenzorg.
‘Groen is te Doen!’ door Diana Lucassen (huisarts)
Samen met de NHG en stichting Stimular heeft Diana Lucassen de ‘Quickscan Duurzame Huisartsenpraktijk’ ontwikkeld. Hiermee breng je in een uurtje in beeld wat je kan doen om je CO2-uitstoot te verminderen in je praktijk. Je vormt een ‘Green Team’ in je praktijk en beslist welke punten je gaat aanpakken. Verzekeraars staan open voor afspraken hierover zodat je financieel gecompenseerd wordt. In deze workshop krijg je uitleg over al deze stappen.
‘Huisarts kom uit je gouden kooi’ door Marc Segaar (huisarts)
In deze interactieve workshop gaan we brainstormen over de uitdagingen die we allemaal tegenkomen rondom personeel in de dagpraktijken. Je wordt uitgedaagd om ‘out of the box’ te denken en zelf met ideeën te komen. Tevens wordt de link gelegd naar de ANW-spoedzorg tav patiëntenstromen. Begrippen als instroom, doorstroom en uitstroom zijn aan het eind van de workshop plots net zo bekend als Pijn op de borst en Diabetes Mellitus.
‘Interdisciplinair spoed’ door Thijs Verhagen (ZCC)
(In samenwerking met Marie-José Stoop en Pim Achterberg)
Het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) Midden-Nederland is een netwerkorganisatie waar onder meer acute huisartsenzorg, ambulancezorg, acute psychiatrie en acute VVT vanuit één punt samenwerken om de juiste zorg op de juiste plek te organiseren. Een stap die nodig is om de acute zorg overeind te houden. Wat heeft het ZCC tot op heden opgeleverd? Welke complexe casuïstiek kan vanuit het ZCC worden opgepakt? Tijdens deze workshop worden ervaringen vanuit het werkveld gedeeld en verkennen we samen kansen voor de toekomst.
‘Intervisie’ door Erik Koelma en Arjo van den Berg (huisartsen)
Het huisartsenvak staat al jaren onder druk. Steeds meer collega's raken overbelast. We kunnen hier wel eens over mopperen en klagen maar veel energie levert dat niet op. Waarom niet samen met collega's ontdekken waar je wél wat aan kunt doen? Na deze workshop zie je weer (meer) licht in de tunnel.
‘Leren van data’ door Egge van der Poel (natuurkundige en filosoof)
Alles wat je ooit over Artificial Intelligence (AI) hebt willen weten, maar waar je te bang voor was om het te vragen. Over de (on)mogelijkheden van technologie zoals kunstmatige intelligentie in de dagelijkse praktijk. Egge biedt een interactieve workshop vol kennisuitwisseling over en weer.
‘Praktijk van de toekomst’ door Kirsten de Leeuw (huisarts)
Samen met jullie, werkzaam in de huisartsenpraktijk, zullen we kijken naar de huisartsenzorg van de toekomst. Wat vinden we belangrijk en wat is er nodig? Hoe bieden we als UNICUM de juiste ondersteuning aan praktijkhouders en aan huisartsen die een praktijk over willen nemen. Werk tijdens deze workshop met ons mee aan de praktijk van de toekomst!
‘VIPLive’ door Rosita van der Veen (Topicus)
Inzicht in de praktijk: wat is er allemaal mogelijk met VIPLive? Hoe kunnen de rapporten, het ketenzorgdashboard jou inzicht bieden? Deze workshop laat je zien welke functionaliteiten VIPLive biedt ter ondersteuning aan het werkproces. Daarnaast geeft Rosita tijdens deze workshop een inkijkje in het toekomstige praktijk populatiedashboard.
‘Wetenschap in de praktijk’ door Dorien Zwart (afd. hoofd Huisartsgeneeskunde Julius Centrum, UMC Utrecht)
Wetenschap dient de huisartsenpraktijk en niet andersom! Dat maakt inzet van huisartsenpraktijken bij wetenschappelijk onderzoek cruciaal. Niet alleen bij het formuleren van de onderzoekvraag maar ook bij het verzamelen van data en implementeren van nieuwe kennis. Maar je denkt vast ook wel eens: ‘help, niet weer een onderzoek… en kan, mag en wil ik zo een studie wel in mijn praktijk?’ Tijdens deze workshop bespreken we de praktijk van wetenschappelijk onderzoek in de huisartsgeneeskunde in onze regio. Doel van de workshop is bespreken en leren van elkaars ervaringen en verwachtingen.
‘Zelfmetingen’ door Maret Zonneveld (huisarts)
Steeds meer patiënten voeren zelfmetingen uit, op eigen initiatief, of op verzoek van de zorgverlener. Dat kan veel praktische voordelen en gezondheidswinst opleveren voor de patiënt. Het kan ook leiden tot overbelasting van de zorgverlener of gezondheidsrisico’s voor de patiënt. Hoe pluk je de voordelen en minimaliseer je de nadelen? Tijdens deze workshop komen de randvoorwaarden voor verantwoord inzetten van zelfmetingen, gebaseerd op het nieuwe NHG-standpunt zelfmetingen, aan de orde.