Unicum
Unicum

Contact

Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede

Afgelopen dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede een speciale app op hun telefoon laten installeren: de VIPapp. Met deze app kunnen zij eenvoudig en veilig overleggen met de huisarts, andere betrokken zorgverleners en mantelzorgers.

Zeven patiënten trotseerden de sneeuw en kwamen dinsdagmiddag naar huisartsenpraktijk Voorwijk voor de bijeenkomst over de VIPapp. Huisarts Willem van Stempvoort: “De huisartsenpraktijken werken nu al een tijdje met deze app. We merken dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. Je kunt het vergelijken met Whatsapp, maar dan extra beveiligd en speciaal voor de zorg. Mensen met diabetes kunnen in de VIPapp ook hun meetwaarden bijhouden en doorgeven. En de wijkverpleegkundige kan me bijvoorbeeld een foto van een wond sturen, zodat ik deze kan beoordelen. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer mensen uit Wijk bij Duurstede kennis te laten maken met de app. We hebben patiënten van de verschillende praktijken in het dorp uitgenodigd.”

Wat vinden de patiënten ervan?
Na een hartelijke ontvangst krijgen de aanwezigen uitleg over de VIPapp die direct op de telefoons geïnstalleerd wordt. De patiënten zijn benieuwd naar de mogelijkheden: “Ik hoop dat ik met de VIPapp makkelijker mijn metingen kan doorgeven. Ik schrijf nu alles op losse papiertjes.” Een ander zegt: “Ik ben veel in het buitenland en dan is het fijn als ik op deze manier kan blijven communiceren met mijn huisartspraktijk.” De patiënten bekijken de app en hebben tips om deze nog verder te verbeteren. Het invullen van de meetwaarden kan volgens hen eenvoudiger. Softwareleverancier Calculus is aanwezig en noteert direct de verbeterpunten.

Afspraken maken
Tijdens een gezamenlijke, gezonde maaltijd die diëtiste Marieke de Witt heeft bereid, komt een ander onderdeel van de app aan bod: het persoonlijk gezondheidsplan. Vervolgens maken de patiënten afspraken met de zorgverleners over het gebruik van de app. De een gaat meetwaarden doorgeven en een ander wil gezamenlijke doelen en actiepunten gaan vastleggen in het gezondheidsplan. “Met de app kun je als het ware op een afstandje meekijken”, zegt praktijkondersteuner Renate Groenhout. “Waar nodig kun je mensen geruststellen, motiveren of adviseren. Ik vind het zelf heel prettig werken en ben benieuwd wat deze patiënten ervan vinden.” Over twee weken krijgen de deelnemers een telefoontje over de app. Ze kunnen dan aangeven hoe het gebruik bevalt en of ze nog tips of ondersteuning nodig hebben.

Bent u zorgverleners en wilt u ook gaan werken met de Calculus VIP app? Klik hier voor meer informatie en een filmpje dat laat zien hoe de huisarts, POH, wijkverpleegkundige, mantelzorger en patiënt communiceren via de app. Of neem contact op met Aty de Ruiter, manager Innovatie en Zorg-ICT bij UNICUM. U kunt haar bereiken via e-mail of telefonisch op nummer 06-13 83 15 00.

Voor algemene informatie over de VIP app: neem een kijkje op www.ikbenvip.nl

 

 

[Meer nieuws]

Communicatie over wijzigingen Huisartsenposten Zeist en Houten
Per 1 mei aanstaande sluit de Huisartsenpost in Zeist in de nacht en per 1 juli sluit de Huisartsenpost in Houten. Om inwoners en betrokkenen te informeren over de gevolgen van deze maatregelen heeft Primair persberichten verstuurd. Daarnaast is er een patiëntenflyer gemaakt over de sluiting in Houten die de huisartsen binnenkort ontvangen.
Ook voor ketenzorg patienten: feedback op de VIPapp
De VIP app wordt steeds meer gebruikt door huisartsen en hun samenwerkingspartners. De komende tijd vragen we daarom ook patiënten naar hun mening over de VIPapp. Patiëntenorganisatie Zorgbelang gaat voor ons in gesprek met ouderen en mantelzorgers die de app gebruiken.
Positieve Gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over Positieve Gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.
Het gaat om uw vragen vóórdat u iets mankeert
Op 14 mei gaan ouderen, mantelzorgers en huisartsen in de Bilt met elkaar in gesprek tijdens de bijeenkomst ‘Het gaat om uw vragen voordat u iets mankeert’. Een film toont dilemma’s waarmee een mens geconfronteerd kan worden naarmate hij of zij ouder wordt. Hierna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over het behouden van eigen regie en optimale in plaats van maximale zorg. U bent van harte welkom!
Nascholing nieuwe richtlijn CVRM
Begin april verschijnt de nieuwe richtlijn CVRM. Tijdens deze nascholing bespreken we de verschillen tussen de oude en de nieuwe richtlijn en gaan we in op hoe de nieuwe werkwijze te implementeren. De scholing is ontwikkeld voor huisartsen en praktijkondersteuners en wordt gegeven door de kaderhuisarts hart- en vaatziekten. Tijdens het tweede deel van de avond is er ruimte om casuïstiek te bespreken.
Denksessies toekomst ANW-zorg
Huisartsen, hidha’s en waarnemers uit de UNICUM-regio’s zijn uitgenodigd om deel te nemen aan denksessies over de ANW-zorg. Huisartsen willen 24/7 huisartsgeneeskundige zorg blijven leveren. Maar de drukte rondom de acute huisartsenzorg tijdens avond-, weekend- en nachtdiensten blijft toenemen. Welke problemen zijn er rondom de ANW-zorg in onze regio? En welke systeemveranderingen kunnen we bedenken om deze zorg toekomstbestendig te maken?