Unicum
Unicum

Contact

Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede

Afgelopen dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede een speciale app op hun telefoon laten installeren: de VIPapp. Met deze app kunnen zij eenvoudig en veilig overleggen met de huisarts, andere betrokken zorgverleners en mantelzorgers.

Zeven patiënten trotseerden de sneeuw en kwamen dinsdagmiddag naar huisartsenpraktijk Voorwijk voor de bijeenkomst over de VIPapp. Huisarts Willem van Stempvoort: “De huisartsenpraktijken werken nu al een tijdje met deze app. We merken dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. Je kunt het vergelijken met Whatsapp, maar dan extra beveiligd en speciaal voor de zorg. Mensen met diabetes kunnen in de VIPapp ook hun meetwaarden bijhouden en doorgeven. En de wijkverpleegkundige kan me bijvoorbeeld een foto van een wond sturen, zodat ik deze kan beoordelen. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer mensen uit Wijk bij Duurstede kennis te laten maken met de app. We hebben patiënten van de verschillende praktijken in het dorp uitgenodigd.”

Wat vinden de patiënten ervan?
Na een hartelijke ontvangst krijgen de aanwezigen uitleg over de VIPapp die direct op de telefoons geïnstalleerd wordt. De patiënten zijn benieuwd naar de mogelijkheden: “Ik hoop dat ik met de VIPapp makkelijker mijn metingen kan doorgeven. Ik schrijf nu alles op losse papiertjes.” Een ander zegt: “Ik ben veel in het buitenland en dan is het fijn als ik op deze manier kan blijven communiceren met mijn huisartspraktijk.” De patiënten bekijken de app en hebben tips om deze nog verder te verbeteren. Het invullen van de meetwaarden kan volgens hen eenvoudiger. Softwareleverancier Calculus is aanwezig en noteert direct de verbeterpunten.

Afspraken maken
Tijdens een gezamenlijke, gezonde maaltijd die diëtiste Marieke de Witt heeft bereid, komt een ander onderdeel van de app aan bod: het persoonlijk gezondheidsplan. Vervolgens maken de patiënten afspraken met de zorgverleners over het gebruik van de app. De een gaat meetwaarden doorgeven en een ander wil gezamenlijke doelen en actiepunten gaan vastleggen in het gezondheidsplan. “Met de app kun je als het ware op een afstandje meekijken”, zegt praktijkondersteuner Renate Groenhout. “Waar nodig kun je mensen geruststellen, motiveren of adviseren. Ik vind het zelf heel prettig werken en ben benieuwd wat deze patiënten ervan vinden.” Over twee weken krijgen de deelnemers een telefoontje over de app. Ze kunnen dan aangeven hoe het gebruik bevalt en of ze nog tips of ondersteuning nodig hebben.

Bent u zorgverleners en wilt u ook gaan werken met de Calculus VIP app? Klik hier voor meer informatie en een filmpje dat laat zien hoe de huisarts, POH, wijkverpleegkundige, mantelzorger en patiënt communiceren via de app. Of neem contact op met Aty de Ruiter, manager Innovatie en Zorg-ICT bij UNICUM. U kunt haar bereiken via e-mail of telefonisch op nummer 06-13 83 15 00.

Voor algemene informatie over de VIP app: neem een kijkje op www.ikbenvip.nl

 

 

[Meer nieuws]

Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.