Unicum
Unicum

Implementatie ziektelastmeter

UNICUM stimuleert het gebruik van de ziektelastmeter in de begeleiding van mensen met COPD. De ziektelastmeter is nu beschikbaar voor praktijken die werken met MicroHIS. Deze praktijken kunnen van UNICUM ondersteuning krijgen.

Het gaat om hulp op technisch vlak, maar ook om ondersteuning en bij de implementatie in de zorg, in de vorm van coaching door een expertteam en nascholing. Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact op met Miriam de Kleijn via e-mail of bel 06-48097680.

 
Wat is de ziektelastmeter?
Het domein ziektelast is onderdeel van de zorgstandaard. Hieronder valt het emotioneel, psychisch, lichamelijk en sociaal functioneren. Om dit te kunnen meten en bespreken met de patiënt is de CCQ uitgebreid met vier vragen. Deze uitgebreide CCQ noemen we de ziektelastmeter. Op basis van de ingevoerde antwoorden en gegevens, toont een grafische module de integrale gezondheidstoestand met gekleurde ballonnen. Een groene ballon? Dan gaat het goed. Bij oranje moet je alert zijn en rood geldt als waarschuwing. Zo maakt de ziektelastmeter duidelijk zichtbaar wat goed gaat en wat beter kan. Het instrument past goed in persoonsgerichte zorg en ondersteunt gedeelde besluitvorming.

Nog voor de zomer groepseducatie in uw praktijk?
Binnen UNICUM zijn meerdere praktijkondersteuners en diëtisten opgeleid als Prismatrainers. Zij verzorgen groepseducatie over een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes of CVRM. Ook voor uw praktijk!
Regio Zeist wint Uw Zorg Online Award
Op woensdag 23 januari jongstleden werden de Uw Zorg Online Awards uitgereikt. Regio Zeist won de award in de nieuwe categorie ‘regionale samenwerkingsverbanden’. Met de Zorg4Zeist app is in deze regio een succesvol digitaal communicatiekanaal voor patiënten gerealiseerd waar bijna 30% van de inwoners gebruik van maakt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde.
Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede
Op dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede de VIPapp op hun telefoon laten installeren. Huisarts Willem van Stempvoort: “Ik werk nu al een tijdje met deze app en merk dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer patiënten kennis te laten maken met de app."
Zorgverleners Bunnik leren veilig communiceren via app
Zo’n vijftig zorgverleners uit de gemeente Bunnik volgden op 26 en 28 november een workshop over de Calculus VIP app. Zij leerden hoe ze veilig met elkaar, maar ook met mantelzorgers en patiënten kunnen communiceren via de app. De deelnemers konden hier direct de volgende dag in de praktijk mee aan de slag.