Unicum
Unicum

ICT en eHealth

Communicatiemodule en VIPapp
Calculus en UNICUM hebben samen gewerkt aan het ontwikkelen van de communicatiemodule in VIP Samenwerken. UNICUM stelt het gebruik van de communicatiemodule en de VIPapp kosteloos beschikbaar aan de bij haar aangesloten huisartsen en diëtisten. Het doel? Afstemming rondom het zorgproces makkelijker én veilig maken. U start de communicatiemodule vanuit VIP Samenwerken op uw pc. Voor gebruik via de mobiele telefoon en tablet gebruikt u de VIPapp.

Met de communicatiemodule start u eenvoudig een beveiligd gesprek met een andere zorgprofessional. De communicatiemodule is vanaf 1 augustus 2017 te gebruiken voor alle patiënten die bij uw praktijk staan ingeschreven. De communicatiemodule en VIPapp zijn aan elkaar gekoppeld. Dat betekent dat gegevens worden gesynchroniseerd. De communicatiemodule biedt, in combinatie met de app, een goede ondersteuning bij de afstemming van de zorg rondom kwetsbare en complexe patiënten, bijvoorbeeld met de wijkverpleegkundigen. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk dit filmpje. Lees in dit nieuwsbericht over de eerste ervaringen met de communicatiemodule van huisarts Dominique van Steenis en wijkverpleegkundige Adrie Zwijnenburg. 

Meer informatie of zelf starten met de communicatiemodule? Bekijk het ‘Dossier VIPlive Communicatiemodule’ met antwoorden op de meest gestelde vragen en gebruikershandleidingen.

Veilig e-mail op alle werkplekken in uw praktijk
Vanaf 11 september 2017 kunnen huisartsen in Midden-Nederland zich aanmelden voor kosteloze inrichting van veilig e-mail in hun praktijk. De kosten worden betaald met regiotafelbudget dat speciaal hiervoor is aangevraagd. Na de implementatie weet u zeker dat u veilig per e-mail kunt communiceren met andere zorgprofessionals en met patiënten. Zo voorkomt u het lekken van persoonsgegevens en de daaraan verbonden hoge boetes.

Coördinatie door Trijn digitaal
Dit aanbod maakt onderdeel uit van het project Veilig e-mailen in de Zorg, dat door UNICUM en drie andere huisartsenorganisaties in de regio is gestart. Trijn digitaal heeft de coördinatie op zich genomen. Trijn is een regionaal samenwerkingsverband van drie ziekenhuizen, twaalf zorggroepen en Saltro. Trijn werkt aan zorg én patiëntgegevens op de juiste plek in Midden-Nederland.

Maak direct een afspraak
Het inrichten van veilig e-mail wordt uitgevoerd door de organisatie Z-Netwerken. Via de onderstaande link kunt u een afspraak met hen inplannen, nadat u een aantal vragen heeft beantwoord. Een van de medewerkers komt dan op de afgesproken datum bij u in de praktijk langs en hij of zij regelt ter plekke dat u veilig e-mailen op elke werkplek kunt gaan gebruiken. Dit wordt dus volledig voor u verzorgd en er worden geen kosten berekend. Maak direct een afspraak.

Meer informatie
De ambitie is om vóór de zomer van 2018 te kunnen zeggen: alle huisartsen in Midden-Nederland doen het veilig. Help ons deze ambitie waar te maken en meld u aan. Wilt u meer informatie? Antwoord op de meest gestelde vragen leest u hier. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de servicedesk van Z-Netwerken via info@z-netwerken.nl of telefonisch via 0345-519567 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur. 

Prismatrainingen in het najaar
Komend najaar wordt het groepseducatieprogramma Prisma in meerdere UNICUM-praktijken aan patiënten aangeboden. Dit programma leert deelnemers in korte tijd hun ziekte (of het risico erop) begrijpen, waardoor zij in staat zijn weloverwogen keuzes te maken rond hun leefstijl.
Afgestemd nascholingsaanbod voor regio ZOU
Regio-organisatie UNICUM en de WDH Zuidoost-Utrecht gaan voor een gezamenlijk nascholingsaanbod voor huisartsen, POH’s en praktijkassistenten in de regio. Voor 2019 komen de organisaties met een afgestemd jaarprogramma.
Project Veilig e-mail in de zorg: Resultaat om trots op te zijn
Huisartsen in Midden-Nederland zijn massaal overgestapt op veilig e-mailen. Zij konden veilig e-mail laten inrichten in hun praktijk dankzij het project Veilig e-mailen in de zorg. Van de 303 aangeschreven praktijken reageerden er 267 op het aanbod. Lees verder voor meer informatie over de aanpak, resultaten en het vervolg.
Krachtenbundeling in de regio ZWU
Zo’n dertig huisartsen kwamen op 23 mei in Houten bij elkaar om met de huisartsenbestuurders en het management van de huisartsenorganisaties van gedachten te wisselen. Thema’s waren de voorgenomen krachtenbundeling in de regio en de betekenis hierin van de nieuwe O&I-financiering. Lees verder om een impressie van deze bijeenkomst te krijgen.