Unicum
Unicum

Voor Zorgprofessionals

Regio Zeist wint Uw Zorg Online Award

Op woensdag 23 januari jongstleden werden de Uw Zorg Online Awards uitgereikt. Regio Zeist won de award in de nieuwe categorie ‘regionale samenwerkingsverbanden’. Met de Zorg4Zeist app is in deze regio een succesvol digitaal communicatiekanaal voor patiënten gerealiseerd waar bijna 30% van de inwoners gebruik van maakt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde.

Als vertegenwoordigers van de Zeister regio waren huisarts Roel van Kuppevelt en Aty de Ruiter van regio-organisatie UNICUM Huisartsenzorg aanwezig. Zij namen de award vol trots in ontvangst uit handen van dhr. Klein Ikkink, programmadirecteur Innovatie bij VWS.

Presentatie succesfactoren
In de middag gaf Aty de Ruiter samen met projectmanager Herko Wegter een presentatie waarin ze vertelden hoe de Zeister huisartsen online toegang tot de zorg zo breed wisten te realiseren. De regionale Zorg4Zeist app en de continue promotie daarvan speelt hierin een grote rol. Met de app kunnen patiënten via hun smartphone of tablet eenvoudig en snel herhaalrecepten aanvragen, een afspraak plannen en de huisarts via een e-consult raadplegen. Sinds deze week bevat de app ook informatie over de Huisartsenpost Zeist. Daarnaast is in samenwerking met Pharmeon de digitale zelftriage van ‘Moet ik naar de dokter?’ in de app geïntegreerd.

Online communicatie zit in de lift
De prijsuitreiking was de feestelijke afsluiter van het evenement dat online dienstverlener Pharmeon in het kader van de landelijke eHealthweek organiseerde. Tijdens het event werden de gebruikscijfers van de 1.250 aangesloten huisartsen en apotheken gepresenteerd die gebruik maken van Uw Zorg online portalen en apps. De cijfers geven aan dat online communicatie een steeds belangrijkere rol in neemt in de zorg. Het aantal online zorggebruikers is in 2018 met 50% is gestegen naar ruim 800.000 patiënten! Het gemiddeld gebruik per praktijk steeg van 15 naar 20%.

Ook een Zorg4… app in uw gemeente?
Wilt u in uw gemeente ook aan de slag met een lokale ‘Zorg4… app’ om daarmee de zorg digitaal toegankelijker te maken? Neem dan contact op met Aty de Ruiter, manager Innovatie en Zorg-ICT. U kunt haar bereiken via e-mail of telefonisch op nummer 06-13 83 15 00.

 

[Meer nieuws]

VIPapp activeren met QR-code kan ook weer met iPad en iPhone
Het activeren van de VIPapp voor nieuwe gebruikers gaat het eenvoudigst met een QR-code. Door een besluit van Apple was dit een tijdlang niet mogelijk op Apple-apparaten. Vanaf versie 1.42 van de VIPapp kan dit wel weer!
Pilot Logeerzorg geeft de mantelzorger ruimte
Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Een bijzondere vorm van respijtzorg is de pilot logeerzorg van de gemeente Zeist. De patiënt verblijft tijdelijk op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis.
Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
POH’s in het zonnetje gezet
Op 22 mei – de Dag van de POH – werden de POH’s door UNICUM in het zonnetje gezet bij de Veldkeuken in Bunnik. Het was een inspirerende dag met een afwisselend programma dat goed werd gewaardeerd door de deelnemers. Een korte terugblik in woord en beeld.
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Wensen en grenzen in de laatste levensfase
Op dinsdag 4 mei jongstleden kwamen ouderen, huisartsen, andere zorgverleners en geïnteresseerden samen in het Lichtruim in Bilthoven om de film ‘De dappere patiënt’ te bekijken. Daarna gingen zij onder leiding van huisarts Toosje Valkenburg in gesprek over de keuzes die mensen hebben als het gaat om zorg en behandeling.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.
Grote opkomst bij PRISMA-training hoge bloeddruk
Diëtiste Bea Pinkert en consulente Persoonsgericht Werken Gea van Andel gaven op 2 en 9 april een PRISMA-training in huisartsenpraktijk Voorwijk in Wijk bij Duurstede. De opkomst was hoog met gemiddeld achttien deelnemers. Zowel zorgprofessionals als patiënten wisten de bijeenkomsten goed te waarderen.
Positieve gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over positieve gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.