Unicum
Unicum

Stoppen met Roken

UNICUM schort afsluiten overeenkomst met Stichting Ik Stop Ermee op
UNICUM ondersteunt de bij haar aangesloten huisartsenpraktijken bij stoppen met roken interventies. In dit kader hebben we gebruik gemaakt van de groepscursus die de Stichting Ik Stop Ermee aanbiedt. We zijn pijnlijk verrast door het feit dat deze stichting in een negatief daglicht is komen te staan. Onlangs verscheen een kritisch artikel in dagblad Trouw over het hoge stoppercentage dat de stichting claimt. Andere media, zoals Nieuwsuur, stellen de betrouwbaarheid van de organisator ook aan de kaak.

Vertrouwen in de aanpak, twijfels over het succespercentage
Met ondersteuning van UNICUM hebben de huisartsen in De Bilt, Bilthoven, IJsselstein, Lopik en Wijk bij Duurstede de cursus aan hun patiënten aangeboden. De opkomst was steevast goed en de betrokken praktijken waren enthousiast over het effect van de bijeenkomsten. Wel bestaan er ook bij UNICUM twijfels over het geclaimde succespercentage van 81%.

Onafhankelijk onderzoek moet werkelijke effectiviteit uitwijzen
Om de werkelijke effectiviteit vast te stellen, steunt UNICUM een nieuw, onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek van het LUMC. De eerste publicatie over de uitkomsten van dit onderzoek wordt binnenkort verwacht. Miriam de Klein, huisarts-adviseur en voormalig coördinator van dit onderzoek, zegt in november 2017 in een artikel van de Volkskant over de uitkomsten van dit onderzoek: “Het stoppercentage ligt een stuk lager dan 81 procent maar de uitkomst is 'verrassend positief'. 'De cursus is zeker niet voor iedereen zaligmakend, maar lijkt behoorlijk effectief te zijn, zeker afgezet tegen stopresultaten van andere methoden en gezien het feit dat het maar een eenmalige bijeenkomst is.”

Voorlopig geen nieuwe cursussen
UNICUM schort het afsluiten van een nieuwe overeenkomst met de stichting voorlopig op en er staan op dit moment geen groepscursussen meer gepland. Overigens blijven groepscursussen een effectief instrument om mensen te helpen bij het stoppen met roken en het behalen van gezondheidswinst. Daarom verkent UNICUM op welke manier we u op korte termijn weer kunnen ondersteunen bij de organisatie van succesvolle stoppen met roken interventies.

22 mei - Dag van de POH
22 mei is het de landelijke dag van de praktijkondersteuner (POH). Binnen UNICUM willen we deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Want hoewel de functie van POH relatief kort bestaat, is deze niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk. Beter gezegd: we kunnen echt niet meer zonder! En we waarderen de inzet, kennis en vaardigheden van deze betrokken zorgprofessionals enorm. Lees de POH-special!
Wat komt er de komende jaren op de POH af?
De taken van de POH’s worden interessanter en uitdagender doordat steeds meer complexe zorg door de huisartsenpraktijk wordt geleverd. Dat is een verrijking van hun vakgebied en een uitdaging om nieuwe dingen te leren. Indutten is er niet bij! Lees wat de veranderingen voor de POH in de praktijk betekenen.
Interview met PVK Anjo Wijkmans
Hoogcomplexe zorg is dagelijkse kost voor Anjo Wijckmans. Sinds acht jaar werkt ze als praktijkverpleegkundige in de verpleeghuiszorg Vanuit die functie is ze sinds kort betrokken bij het opzetten van de ouderenzorg in huisartspraktijken. Wat is het verschil tussen een PVK in de huisartspraktijk en in het verpleeghuis? Waarom zou Anjo graag meer contact hebben met de POH's in huisartsenpraktijken? En wat vindt ze van de nieuwe HBO-V-opleiding?