Unicum
Unicum

Organiseren groepseducatie

Via groepseducatie kunt u een groep patiënten van betrouwbare informatie voorzien, zodat zij daarna op een goede manier zelf kunnen bepalen hoe zij met hun (chronische) aandoening willen omgaan in het dagelijks leven. UNICUM ondersteunt de aangesloten huisartsenpraktijken en diëtisten bij het ontwikkelen van aanbod op het vlak van groepseducatie. 

Binnen UNICUM zijn meerdere praktijkondersteuners en diëtisten opgeleid als Prismatrainers. Zij verzorgen groepseducatie over een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes of CVRM. Met tot nu toe goede resultaten en tevreden deelnemers. De Prismatrainers verzorgen ook groepseducatie in andere praktijken die hier interesse in hebben. U kunt zelf de doelgroep bepalen voor wie u de cursus wilt inzetten: mensen met diabetes of met CVRM. Ervaren Prismatrainers verzorgen de cursus en zorgen voor de benodigde cursusmaterialen.

Wat wordt er van de praktijk gevraagd?
Als praktijk zorgt u zelf voor de werving van twaalf deelnemers (naasten die meekomen niet meegerekend). U zorgt voor een geschikte cursusruimte, koffie en thee, een flipover en recente labgegevens van de deelnemers. De POH en/of huisarts van de praktijk zijn aanwezig tijdens de cursusbijeenkomsten. Verder zijn er hieraan geen kosten verbonden voor de huisartsenpraktijk.

Heeft u interesse in een Prismacursus voor uw patiënten?
Laat dit dan weten aan Gea van Andel. Zij zal de mogelijkheden en benodigde voorbereidingen dan verder met u bespreken.

Workshopcaroussel
Los van de PRISMA groepseducatie hebben verschillende huisartsenpraktijken binnen pilots persoonsgericht werken ervaring opgedaan met het organiseren van een workshopcaroussel. De bijeenkomsten werden goed bezocht en zowel zorgprofessionals als deelnemende patiënten waren enthousiast. Het thema van deze bijeenkomsten was 'hoge bloeddruk'. Bekijk hier het draaiboek en een voorbeeld van een programma/uitnodiging

Nog voor de zomer groepseducatie in uw praktijk?
Binnen UNICUM zijn meerdere praktijkondersteuners en diëtisten opgeleid als Prismatrainers. Zij verzorgen groepseducatie over een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes of CVRM. Ook voor uw praktijk!
Regio Zeist wint Uw Zorg Online Award
Op woensdag 23 januari jongstleden werden de Uw Zorg Online Awards uitgereikt. Regio Zeist won de award in de nieuwe categorie ‘regionale samenwerkingsverbanden’. Met de Zorg4Zeist app is in deze regio een succesvol digitaal communicatiekanaal voor patiënten gerealiseerd waar bijna 30% van de inwoners gebruik van maakt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde.
Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede
Op dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede de VIPapp op hun telefoon laten installeren. Huisarts Willem van Stempvoort: “Ik werk nu al een tijdje met deze app en merk dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer patiënten kennis te laten maken met de app."
Zorgverleners Bunnik leren veilig communiceren via app
Zo’n vijftig zorgverleners uit de gemeente Bunnik volgden op 26 en 28 november een workshop over de Calculus VIP app. Zij leerden hoe ze veilig met elkaar, maar ook met mantelzorgers en patiënten kunnen communiceren via de app. De deelnemers konden hier direct de volgende dag in de praktijk mee aan de slag.