Unicum
Unicum

Fundusproces Oogkliniek Heuvelrug

Fundusproces Oogkliniek Heuvelrug

UNICUM heeft afspraken gemaakt met de oogkliniek Heuvelrug over de verwijzing en de terugkoppeling van de fundusfoto’s. Verwijzen voor een fundusfoto en ook het terugkoppelen van de uitslag kan alleen nog via VIPLive.

Het proces is als volgt:

  • De POH houdt in de gaten wanneer een patiënt voor het laatst is geweest en wanneer een nieuwe funduscontrole nodig is. De POH meldt een patiënt voor fundusonderzoek aan via de knop ‘aanmelden fundus’ in VIPLive. Hierdoor komt de patiënt op de werklijst in het systeem van de Heuvelrug, dit systeem heet TeleDIA.
  • De patiënt kan zelf bepalen wanneer hij/zij naar Heuvelrug gaat voor het fundusonderzoek. De patiënt kan bellen voor een afspraak of langsgaan. Oogkliniek Heuvelrug zoekt de patiënt op in TeleDIA. Als de patiënt hier niet instaat, dan is de verwijzing niet via VIPLive gegaan. In dit geval kan er geen fundusfoto in het kader van DM-controle gemaakt worden. De patiënt wordt terugverwezen naar de huisartsenpraktijk om de verwijzing via VIPLive te vragen.
  • Na het maken van de fundusfoto handelt de Heuvelrug het onderzoek via TeleDIA af en gaat de terugkoppeling via VIPLive naar de huisartsenpraktijk. De uitslag komt in de berichtenbox van het HIS. Na het koppelen aan het juiste dossier staat de meting in de meetwaardemodule.

Problemen retourberichten opgelost
De problemen met de retourberichten lijken opgelost. Deze komen als medLab binnen en zijn voor de verwerking nog niet ‘vertaald’ waardoor de uitslagen als getallen worden weergegeven. Na koppeling in het dossier zijn de vertalingen wel zichtbaar. Eventuele bijgevoegde opmerkingen worden zichtbaar na aanklikken van het gele veldje bij het veld ‘advies follow up’.

Vergeet niet in het geval van een geconstateerde retinopathie, een probleemepisode ‘retinopathie’ aan te maken.

 

 

Special over OPEN
Stap voor stap op weg naar digitale openstelling van het medisch dossier. UNICUM maakte een special over OPEN speciaal voor huisartsen en praktijkmedewerkers. Met info over de eerste actiepunten, scholing, financiële tegemoetkoming en antwoord op FAQ's.
Positieve Gezondheid op uw wachtkamerscherm
Na de animatie voor zorgprofessionals over Positieve Gezondheid is er nu ook een filmpje speciaal gericht op patiënten. Het filmpje legt op een leuke en eenvoudige manier uit wat Positieve Gezondheid is en hoe je gesprekstool ‘het spinnenweb’ daarbij kunt gebruiken.
Update risicostratificatietraject
Het is hoog tijd voor een update over het risicostratificatietraject waaraan UNICUM deelneemt. Want er zijn stappen gezet in de validering van de tool die door data-analyse risicogroepen in beeld brengt. Daarnaast wordt onderzocht hoe deze tool straks het beste ingezet kan worden in de praktijk.
Regionaal longformularium: nieuwe keuzehulp
Een essentieel deel van de behandeling van mensen met astma en COPD bestaat uit inhalatiemedicatie. Juist op dat punt valt nog veel winst te behalen. Want het aanbod van inhalatoren is groot en onoverzichtelijk en veel patiënten gebruiken hun inhalator(en) niet op de juiste manier. Het Transmuraal Longformularium regio Utrecht moet hier verbetering in brengen.
Bekend gezicht, nieuwe functie
Mieke Walda is sinds 1 september 2019 manager O&I bij UNICUM. De komende tijd helpt zij huisartsen bij het versterken en opzetten van lokale, multidisciplinaire netwerken in hun gemeente. Een groot deel van de beschikbare O&I gelden wordt hiervoor ingezet. Waarom we hierin investeren en hoe we dat gaan doen? Lees verder...
Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.