Unicum
Unicum

Organisatie

Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema

Elk jaar verschijnen er nieuwe diëten en kookboeken. Sommigen zijn geschreven uit eigen ervaring en niet echt gebaseerd op wetenschappelijk bewezen effecten. Het is ook lastig om effecten van voeding exact te meten in een wetenschappelijk onderzoek: je gaat af op wat mensen zeggen te eten, placebo-onderzoek is niet echt mogelijk. Bovendien dien je mensen jarenlang volgens een patroon te laten eten om effect te kunnen zien op bijvoorbeeld het optreden van hartvaatziekten.

Vroeger werd een vetarm dieet als beste gezien, nu is een koolhydraatarm dieet een echte trend.De inzichten en ideeën over voeding veranderen dus met de tijd en zijn onderhevig aan trends. Onze Handreiking gezonde voedingen dieetadvies bevat relevante achtergrondinformatie, handige links en een praktisch stroomschema. U kunt dit gebruiken om met de patiënt in gesprek te gaan over voeding en samen de juiste keuzes te maken.

Tips

  • Bespreek voeding vanuit de motivatie van de patiënt, probeer te streven naar een advies op maat (persoonsgerichte zorg) en kijk wat haalbare doelen zijn.
  • Streef naar een advies dat leidt tot verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt en het terugdringen van het risico op (lange termijn) complicaties van de aandoening.
  • Hanteer voor het gesprek het stroomschema voeding en houd rekening met de zelfmanagementvaardigheden en de kennis van de patiënt.
  • Geef de achtergrondinformatie mee van de verschillende websites (zie de toelichting op het stroomschema) en zie de patiënt zo nodig regelmatig terug in de eerste maanden.

[Meer nieuws]

Bekend gezicht, nieuwe functie
Mieke Walda is sinds 1 september 2019 manager O&I bij UNICUM. De komende tijd helpt zij huisartsen bij het versterken en opzetten van lokale, multidisciplinaire netwerken in hun gemeente. Een groot deel van de beschikbare O&I gelden wordt hiervoor ingezet. Waarom we hierin investeren en hoe we dat gaan doen? Lees verder...
De voorstelling die rook om je hoofd laat verdwijnen..
Kom ook kijken naar De (s)Toppers op donderdag 26 september in Zeist. Een prikkelende, humoristische en confronterende theatershow waarbij rokers en mee-rokers worden meegenomen in de rollercoaster die ‘stoppen’ heet.
Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.