Regio ZOU
Regio Lekstroom
Unicum ZOU

Nieuws


Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema


28-5-2019

Elk jaar verschijnen er nieuwe diëten en kookboeken. Sommigen zijn geschreven uit eigen ervaring en niet echt gebaseerd op wetenschappelijk bewezen effecten. Het is ook lastig om effecten van voeding exact te meten in een wetenschappelijk onderzoek: je gaat af op wat mensen zeggen te eten, placebo-onderzoek is niet echt mogelijk. Bovendien dien je mensen jarenlang volgens een patroon te laten eten om effect te kunnen zien op bijvoorbeeld het optreden van hartvaatziekten.

Vroeger werd een vetarm dieet als beste gezien, nu is een koolhydraatarm dieet een echte trend.De inzichten en ideeën over voeding veranderen dus met de tijd en zijn onderhevig aan trends. Onze Handreiking gezonde voedingen dieetadvies bevat relevante achtergrondinformatie, handige links en een praktisch stroomschema. U kunt dit gebruiken om met de patiënt in gesprek te gaan over voeding en samen de juiste keuzes te maken.

Tips

  • Bespreek voeding vanuit de motivatie van de patiënt, probeer te streven naar een advies op maat (persoonsgerichte zorg) en kijk wat haalbare doelen zijn.
  • Streef naar een advies dat leidt tot verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt en het terugdringen van het risico op (lange termijn) complicaties van de aandoening.
  • Hanteer voor het gesprek het stroomschema voeding en houd rekening met de zelfmanagementvaardigheden en de kennis van de patiënt.
  • Geef de achtergrondinformatie mee van de verschillende websites (zie de toelichting op het stroomschema) en zie de patiënt zo nodig regelmatig terug in de eerste maanden.