Unicum
Unicum

Organisatie

Exceltraining: ‘Uitleg en gelijk doen, dat werkt heel goed!’

Uit contacten met praktijken bleek bij herhaling dat sommige praktijkondersteuners onvoldoende  kennis van Excel hebben. Hierdoor kunnen zij niet optimaal gebruikmaken van VIP-rapportages. UNICUM heeft de handschoen opgepakt: speciaal voor POH’s is een Excel-voor-VIP-training opgezet. Op 20 juni namen bijna dertig praktijkondersteuners deel aan deze training.

Mieke Walda, Petra Dijkstra en Leonie Keizer verzorgden de training in de grote zaal van het Julius Centrum aan het Broederplein te Zeist. Elke deelnemer had de beschikking over een laptop. Na uitleg van elk onderdeel gingen de deelnemers steeds zelf aan de slag, in eerste instantie vooral met basisvaardigheden voor Excel. Na de pauze werd aan de hand van de eigen kwartaalrapportage uit VIP verder geoefend en gaven consulenten Petra Dijkstra en Leonie Keizer nog enkele tips voor een handig in de praktijk.

Enthousiaste deelnemers
De presentatie is beschikbaar op de website en op verzoek van de deelnemers wordt de lesstof ook uitgeschreven voor naslag. De deelnemers waren enthousiast. Enkele reacties: “zo nuttig”, “duidelijke uitleg, kan ik gelijk mee aan de slag”, “zou vaker aangeboden moeten worden”, “uitleg en gelijk doen, dat werkt heel goed”. Bij voldoende belangstelling wil UNICUM de training dit najaar opnieuw aanbieden.

Enige smet op de training was dat hij de eerste keer moest worden geannuleerd. De training was oorspronkelijk gepland op 31 mei, maar werd geannuleerd vanwege een computerstoring bij het Julius centrum. De berichtgeving naar de deelnemers - zowel van de annulering als over de nieuwe planning - verliep helaas ook niet zoals bedoeld. Hierdoor werden enkele deelnemers niet of niet tijdig geïnformeerd. UNICUM betreurt dit zeer.

[Meer nieuws]

VIPapp activeren met QR-code kan ook weer met iPad en iPhone
Het activeren van de VIPapp voor nieuwe gebruikers gaat het eenvoudigst met een QR-code. Door een besluit van Apple was dit een tijdlang niet mogelijk op Apple-apparaten. Vanaf versie 1.42 van de VIPapp kan dit wel weer!
Pilot Logeerzorg geeft de mantelzorger ruimte
Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Een bijzondere vorm van respijtzorg is de pilot logeerzorg van de gemeente Zeist. De patiënt verblijft tijdelijk op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis.
Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
POH’s in het zonnetje gezet
Op 22 mei – de Dag van de POH – werden de POH’s door UNICUM in het zonnetje gezet bij de Veldkeuken in Bunnik. Het was een inspirerende dag met een afwisselend programma dat goed werd gewaardeerd door de deelnemers. Een korte terugblik in woord en beeld.
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Wensen en grenzen in de laatste levensfase
Op dinsdag 4 mei jongstleden kwamen ouderen, huisartsen, andere zorgverleners en geïnteresseerden samen in het Lichtruim in Bilthoven om de film ‘De dappere patiënt’ te bekijken. Daarna gingen zij onder leiding van huisarts Toosje Valkenburg in gesprek over de keuzes die mensen hebben als het gaat om zorg en behandeling.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.
Grote opkomst bij PRISMA-training hoge bloeddruk
Diëtiste Bea Pinkert en consulente Persoonsgericht Werken Gea van Andel gaven op 2 en 9 april een PRISMA-training in huisartsenpraktijk Voorwijk in Wijk bij Duurstede. De opkomst was hoog met gemiddeld achttien deelnemers. Zowel zorgprofessionals als patiënten wisten de bijeenkomsten goed te waarderen.
Positieve gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over positieve gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.