Unicum
Unicum

Organisatie

POH-lunchbijeenkomsten een succes

UNICUM organiseert sinds kort lunchbijeenkomsten waar praktijkondersteuners kennis en ervaringen uitwisselen en elkaar inspireren. Via dit platform kan UNICUM ook nieuwe ontwikkelingen met hen delen. Consulent Leonie Keizer maakt de balans op na de eerste twee bijeenkomsten.

Waarom hebben jullie de POH-netwerken opgezet?
‘We merkten dat praktijkondersteuners er behoefte aan hebben om laagdrempelig informatie uit te wisselen, maar dat ze elkaar niet wisten te vinden. Je werkt vaak solistisch in de huisartspraktijk. En als je wel collega’s hebt, dan werken die vaak weer op andere dagen. Voor een nieuwe POH is het ook prettig om mee te kunnen liften op al die ervaring in de regio door elkaar te ontmoeten en kennis te delen.’

Hoe hebben jullie het aangepakt?
‘Het UNICUM-werkgebied is opgeknipt in zes gebieden. Daar organiseren we minimaal twee keer per jaar lunchbijeenkomsten van twee uur waar alle praktijkondersteuners in dat gebied voor uitgenodigd worden. Je kan daar informeel met elkaar praten. Het is de bedoeling dat deelnemers zelf ideeën aandragen voor de agenda. Wij regelen de bijeenkomsten en sprekers, bijvoorbeeld over Motivational Interviewing. We proberen vóór de zomer alle praktijkondersteuners een lunchbijeenkomst aan te bieden.’

Er zijn nu twee bijeenkomsten geweest. Wat is daar uitgekomen?
‘Bij de eerste lunchbijeenkomst waren tien mensen en bij de tweede twaalf. Petra Dijkstra en ik hebben onszelf voorgesteld en verteld over UNICUM. Het belangrijkste was peilen of POH’s behoefte hebben aan zo’n bijeenkomst, en inventariseren over welke onderwerpen ze het willen hebben. Er is zeker behoefte aan, want er zijn al vervolgbijeenkomsten gepland voor het najaar. De praktijkondersteuners uit Zeist willen zelfs drie of vier keer per jaar bij elkaar komen, als dat in alle agenda’s past. Op Huisartsenweb hebben we groepen aangemaakt waar deelnemers elkaar ook in de tussentijd kunnen vinden en informatie uitwisselen.’

Wat willen de POH’s op de agenda zetten?
‘De twee groepen hebben verschillende behoeftes. De ene groep wil vooral inhoudelijk geïnformeerd worden over de veranderende functie van de praktijkondersteuner. De andere groep vond het fijn om in het algemeen informatie te krijgen en vragen te kunnen stellen. We gaan kaderartsen benaderen om bij de bijeenkomsten wat te komen vertellen, en misschien ook de transitie te bespreken. We vinden het leuk om nog meer input voor agenda-onderwerpen te krijgen. Je kunt je suggesties mailen naar Petra Dijkstra of Leonie Keizer.’

[Meer nieuws]

VIPapp activeren met QR-code kan ook weer met iPad en iPhone
Het activeren van de VIPapp voor nieuwe gebruikers gaat het eenvoudigst met een QR-code. Door een besluit van Apple was dit een tijdlang niet mogelijk op Apple-apparaten. Vanaf versie 1.42 van de VIPapp kan dit wel weer!
Pilot Logeerzorg geeft de mantelzorger ruimte
Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Een bijzondere vorm van respijtzorg is de pilot logeerzorg van de gemeente Zeist. De patiënt verblijft tijdelijk op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis.
Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
POH’s in het zonnetje gezet
Op 22 mei – de Dag van de POH – werden de POH’s door UNICUM in het zonnetje gezet bij de Veldkeuken in Bunnik. Het was een inspirerende dag met een afwisselend programma dat goed werd gewaardeerd door de deelnemers. Een korte terugblik in woord en beeld.
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Wensen en grenzen in de laatste levensfase
Op dinsdag 4 mei jongstleden kwamen ouderen, huisartsen, andere zorgverleners en geïnteresseerden samen in het Lichtruim in Bilthoven om de film ‘De dappere patiënt’ te bekijken. Daarna gingen zij onder leiding van huisarts Toosje Valkenburg in gesprek over de keuzes die mensen hebben als het gaat om zorg en behandeling.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.
Grote opkomst bij PRISMA-training hoge bloeddruk
Diëtiste Bea Pinkert en consulente Persoonsgericht Werken Gea van Andel gaven op 2 en 9 april een PRISMA-training in huisartsenpraktijk Voorwijk in Wijk bij Duurstede. De opkomst was hoog met gemiddeld achttien deelnemers. Zowel zorgprofessionals als patiënten wisten de bijeenkomsten goed te waarderen.
Positieve gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over positieve gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.