Unicum
Unicum

Organisatie

Hoe bevalt de nieuwe communicatiemodule van Calculus in de praktijk?

Een aantal bij UNICUM aangesloten huisartsen gebruikt inmiddels de Calculus communicatiemodule om te overleggen met andere zorgprofessionals. Op de computer is deze module te benaderen in VIPlive en de bijbehorende app maakt dat veilig communiceren ook onderweg snel en eenvoudig kan.

Dominique van Steenis, huisarts in Bunnik, gebruikt de communicatiemodule al enige tijd. “Om te beginnen hebben we accounts aangemaakt voor de twee huisartsen in onze praktijk en voor de medewerkers van Buurtzorg Bunnik. Ik kan een consult starten voor een patiënt en daarbij kan ik kiezen of ik bepaalde patiëntgegevens uit het HIS wil meenemen in de app. Vervolgens voeg ik de andere betrokken zorgverleners toe. Daarna kun je met elkaar communiceren over de zorg voor die patiënt. Je kunt niet alleen tekst, maar ook foto’s sturen. Als ik het consult sluit, wil ik de informatie graag kunnen terugschrijven naar het HIS. Dit kan nog niet, maar wordt binnenkort ingebouwd. De informatie komt dan als correspondentie binnen via een Edifact bericht. Zo wordt de communicatiemodule steeds beter. Ik vind de samenwerking met Calculus hierin goed en professioneel.”

Elkaar veilig en vlot op de hoogte houden
“Ik merk dat dit een laagdrempelige manier van communiceren is”, vervolgt Dominique Van Steenis. “Vooral bij chronische, complexe en terminale zorg ervaar ik de meerwaarde. Bij terminale patiënten kan de situatie per halve dag veranderen. Dan is het fijn als je elkaar veilig, eenvoudig en vlot op de hoogte kunt houden. Elke dag een berichtje in de app is dan handiger dan elkaar dagelijks telefonisch te pakken krijgen. Je kunt ook patiënten en mantelzorgers uitnodigen om deel te nemen. Dit heb ik nog niet gedaan. Voordat je dit doet moet je goede afspraken maken en de verwachtingen managen.”

Hoe meer zorgverleners aanhaken, hoe beter
Wijkverpleegkundige Adrie Zwijnenburg: “Vorige week was ik bij een mevrouw thuis en ik schrok van hoe haar been eruitzag. Ik wist niet of de huisarts geweest was en heb toen direct een foto gestuurd via de app. Dominique reageerde vrij snel en daar was ik blij mee. Ik was gerustgesteld. Ik vind dit een heel makkelijke manier van veilig communiceren en ik denk dat het veilig e-mail inhaalt. Het is overzichtelijker dan mail, het gaat lekker snel en het is makkelijk om een foto mee te sturen. Buurtzorg werkt dag en nacht en ook in het weekend. Als er dan iemand op zaterdagmiddag thuiskomt uit het ziekenhuis, ga ik daar de huisarts niet over bellen, maar nu kan ik een berichtje in de app achterlaten. Dat vind ik een kleine moeite, ik heb niet het gevoel dat ik stoor, en zo is iedereen toch op de hoogte. Het zou wel fijn zijn als er meer zorgverleners aanhaken. Zoals de diëtist en de fysiotherapeut. Als ik bij iemand thuiskom bij wie de fysiotherapeut iets met tape heeft afgeplakt, zou ik graag willen weten of dat erop moet blijven zitten en met welk doel.”

Ook aan de slag met de app?
UNICUM stelt het gebruik van de communicatiemodule en de VIPapp kosteloos beschikbaar aan de bij haar aangesloten huisartsen en diëtisten. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk dit filmpje. Wilt u ook gebruik gaan maken van de app? Stuur dan een e-mail naar UNICUM. Wij helpen u graag bij de implementatie.

 

 

[Meer nieuws]

Communicatie over wijzigingen Huisartsenposten Zeist en Houten
Per 1 mei aanstaande sluit de Huisartsenpost in Zeist in de nacht en per 1 juli sluit de Huisartsenpost in Houten. Om inwoners en betrokkenen te informeren over de gevolgen van deze maatregelen heeft Primair persberichten verstuurd. Daarnaast is er een patiëntenflyer gemaakt over de sluiting in Houten die de huisartsen binnenkort ontvangen.
Ook voor ketenzorg patienten: feedback op de VIPapp
De VIP app wordt steeds meer gebruikt door huisartsen en hun samenwerkingspartners. De komende tijd vragen we daarom ook patiënten naar hun mening over de VIPapp. Patiëntenorganisatie Zorgbelang gaat voor ons in gesprek met ouderen en mantelzorgers die de app gebruiken.
Positieve Gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over Positieve Gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.
Het gaat om uw vragen vóórdat u iets mankeert
Op 14 mei gaan ouderen, mantelzorgers en huisartsen in de Bilt met elkaar in gesprek tijdens de bijeenkomst ‘Het gaat om uw vragen voordat u iets mankeert’. Een film toont dilemma’s waarmee een mens geconfronteerd kan worden naarmate hij of zij ouder wordt. Hierna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over het behouden van eigen regie en optimale in plaats van maximale zorg. U bent van harte welkom!
Nascholing nieuwe richtlijn CVRM
Begin april verschijnt de nieuwe richtlijn CVRM. Tijdens deze nascholing bespreken we de verschillen tussen de oude en de nieuwe richtlijn en gaan we in op hoe de nieuwe werkwijze te implementeren. De scholing is ontwikkeld voor huisartsen en praktijkondersteuners en wordt gegeven door de kaderhuisarts hart- en vaatziekten. Tijdens het tweede deel van de avond is er ruimte om casuïstiek te bespreken.
Denksessies toekomst ANW-zorg
Huisartsen, hidha’s en waarnemers uit de UNICUM-regio’s zijn uitgenodigd om deel te nemen aan denksessies over de ANW-zorg. Huisartsen willen 24/7 huisartsgeneeskundige zorg blijven leveren. Maar de drukte rondom de acute huisartsenzorg tijdens avond-, weekend- en nachtdiensten blijft toenemen. Welke problemen zijn er rondom de ANW-zorg in onze regio? En welke systeemveranderingen kunnen we bedenken om deze zorg toekomstbestendig te maken?