Unicum
Unicum

Organisatie

Hoe bevalt de nieuwe communicatiemodule van Calculus in de praktijk?

Een aantal bij UNICUM aangesloten huisartsen gebruikt inmiddels de Calculus communicatiemodule om te overleggen met andere zorgprofessionals. Op de computer is deze module te benaderen in VIPlive en de bijbehorende app maakt dat veilig communiceren ook onderweg snel en eenvoudig kan.

Dominique van Steenis, huisarts in Bunnik, gebruikt de communicatiemodule al enige tijd. “Om te beginnen hebben we accounts aangemaakt voor de twee huisartsen in onze praktijk en voor de medewerkers van Buurtzorg Bunnik. Ik kan een consult starten voor een patiënt en daarbij kan ik kiezen of ik bepaalde patiëntgegevens uit het HIS wil meenemen in de app. Vervolgens voeg ik de andere betrokken zorgverleners toe. Daarna kun je met elkaar communiceren over de zorg voor die patiënt. Je kunt niet alleen tekst, maar ook foto’s sturen. Als ik het consult sluit, wil ik de informatie graag kunnen terugschrijven naar het HIS. Dit kan nog niet, maar wordt binnenkort ingebouwd. De informatie komt dan als correspondentie binnen via een Edifact bericht. Zo wordt de communicatiemodule steeds beter. Ik vind de samenwerking met Calculus hierin goed en professioneel.”

Elkaar veilig en vlot op de hoogte houden
“Ik merk dat dit een laagdrempelige manier van communiceren is”, vervolgt Dominique Van Steenis. “Vooral bij chronische, complexe en terminale zorg ervaar ik de meerwaarde. Bij terminale patiënten kan de situatie per halve dag veranderen. Dan is het fijn als je elkaar veilig, eenvoudig en vlot op de hoogte kunt houden. Elke dag een berichtje in de app is dan handiger dan elkaar dagelijks telefonisch te pakken krijgen. Je kunt ook patiënten en mantelzorgers uitnodigen om deel te nemen. Dit heb ik nog niet gedaan. Voordat je dit doet moet je goede afspraken maken en de verwachtingen managen.”

Hoe meer zorgverleners aanhaken, hoe beter
Wijkverpleegkundige Adrie Zwijnenburg: “Vorige week was ik bij een mevrouw thuis en ik schrok van hoe haar been eruitzag. Ik wist niet of de huisarts geweest was en heb toen direct een foto gestuurd via de app. Dominique reageerde vrij snel en daar was ik blij mee. Ik was gerustgesteld. Ik vind dit een heel makkelijke manier van veilig communiceren en ik denk dat het veilig e-mail inhaalt. Het is overzichtelijker dan mail, het gaat lekker snel en het is makkelijk om een foto mee te sturen. Buurtzorg werkt dag en nacht en ook in het weekend. Als er dan iemand op zaterdagmiddag thuiskomt uit het ziekenhuis, ga ik daar de huisarts niet over bellen, maar nu kan ik een berichtje in de app achterlaten. Dat vind ik een kleine moeite, ik heb niet het gevoel dat ik stoor, en zo is iedereen toch op de hoogte. Het zou wel fijn zijn als er meer zorgverleners aanhaken. Zoals de diëtist en de fysiotherapeut. Als ik bij iemand thuiskom bij wie de fysiotherapeut iets met tape heeft afgeplakt, zou ik graag willen weten of dat erop moet blijven zitten en met welk doel.”

Ook aan de slag met de app?
UNICUM stelt het gebruik van de communicatiemodule en de VIPapp kosteloos beschikbaar aan de bij haar aangesloten huisartsen en diëtisten. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk dit filmpje. Wilt u ook gebruik gaan maken van de app? Stuur dan een e-mail naar UNICUM. Wij helpen u graag bij de implementatie.

 

 

[Meer nieuws]

Nog voor de zomer groepseducatie in uw praktijk?
Binnen UNICUM zijn meerdere praktijkondersteuners en diëtisten opgeleid als Prismatrainers. Zij verzorgen groepseducatie over een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes of CVRM. Ook voor uw praktijk!
Regio Zeist wint Uw Zorg Online Award
Op woensdag 23 januari jongstleden werden de Uw Zorg Online Awards uitgereikt. Regio Zeist won de award in de nieuwe categorie ‘regionale samenwerkingsverbanden’. Met de Zorg4Zeist app is in deze regio een succesvol digitaal communicatiekanaal voor patiënten gerealiseerd waar bijna 30% van de inwoners gebruik van maakt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde.
Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede
Op dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede de VIPapp op hun telefoon laten installeren. Huisarts Willem van Stempvoort: “Ik werk nu al een tijdje met deze app en merk dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer patiënten kennis te laten maken met de app."
Zorgverleners Bunnik leren veilig communiceren via app
Zo’n vijftig zorgverleners uit de gemeente Bunnik volgden op 26 en 28 november een workshop over de Calculus VIP app. Zij leerden hoe ze veilig met elkaar, maar ook met mantelzorgers en patiënten kunnen communiceren via de app. De deelnemers konden hier direct de volgende dag in de praktijk mee aan de slag.