Unicum
Unicum

Organisatie

Hoe bevalt de nieuwe communicatiemodule van Calculus in de praktijk?

Een aantal bij UNICUM aangesloten huisartsen gebruikt inmiddels de Calculus communicatiemodule om te overleggen met andere zorgprofessionals. Op de computer is deze module te benaderen in VIPlive en de bijbehorende app maakt dat veilig communiceren ook onderweg snel en eenvoudig kan.

Dominique van Steenis, huisarts in Bunnik, gebruikt de communicatiemodule al enige tijd. “Om te beginnen hebben we accounts aangemaakt voor de twee huisartsen in onze praktijk en voor de medewerkers van Buurtzorg Bunnik. Ik kan een consult starten voor een patiënt en daarbij kan ik kiezen of ik bepaalde patiëntgegevens uit het HIS wil meenemen in de app. Vervolgens voeg ik de andere betrokken zorgverleners toe. Daarna kun je met elkaar communiceren over de zorg voor die patiënt. Je kunt niet alleen tekst, maar ook foto’s sturen. Als ik het consult sluit, wil ik de informatie graag kunnen terugschrijven naar het HIS. Dit kan nog niet, maar wordt binnenkort ingebouwd. De informatie komt dan als correspondentie binnen via een Edifact bericht. Zo wordt de communicatiemodule steeds beter. Ik vind de samenwerking met Calculus hierin goed en professioneel.”

Elkaar veilig en vlot op de hoogte houden
“Ik merk dat dit een laagdrempelige manier van communiceren is”, vervolgt Dominique Van Steenis. “Vooral bij chronische, complexe en terminale zorg ervaar ik de meerwaarde. Bij terminale patiënten kan de situatie per halve dag veranderen. Dan is het fijn als je elkaar veilig, eenvoudig en vlot op de hoogte kunt houden. Elke dag een berichtje in de app is dan handiger dan elkaar dagelijks telefonisch te pakken krijgen. Je kunt ook patiënten en mantelzorgers uitnodigen om deel te nemen. Dit heb ik nog niet gedaan. Voordat je dit doet moet je goede afspraken maken en de verwachtingen managen.”

Hoe meer zorgverleners aanhaken, hoe beter
Wijkverpleegkundige Adrie Zwijnenburg: “Vorige week was ik bij een mevrouw thuis en ik schrok van hoe haar been eruitzag. Ik wist niet of de huisarts geweest was en heb toen direct een foto gestuurd via de app. Dominique reageerde vrij snel en daar was ik blij mee. Ik was gerustgesteld. Ik vind dit een heel makkelijke manier van veilig communiceren en ik denk dat het veilig e-mail inhaalt. Het is overzichtelijker dan mail, het gaat lekker snel en het is makkelijk om een foto mee te sturen. Buurtzorg werkt dag en nacht en ook in het weekend. Als er dan iemand op zaterdagmiddag thuiskomt uit het ziekenhuis, ga ik daar de huisarts niet over bellen, maar nu kan ik een berichtje in de app achterlaten. Dat vind ik een kleine moeite, ik heb niet het gevoel dat ik stoor, en zo is iedereen toch op de hoogte. Het zou wel fijn zijn als er meer zorgverleners aanhaken. Zoals de diëtist en de fysiotherapeut. Als ik bij iemand thuiskom bij wie de fysiotherapeut iets met tape heeft afgeplakt, zou ik graag willen weten of dat erop moet blijven zitten en met welk doel.”

Ook aan de slag met de app?
UNICUM stelt het gebruik van de communicatiemodule en de VIPapp kosteloos beschikbaar aan de bij haar aangesloten huisartsen en diëtisten. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk dit filmpje. Wilt u ook gebruik gaan maken van de app? Stuur dan een e-mail naar UNICUM. Wij helpen u graag bij de implementatie.

 

 

[Meer nieuws]

VIPapp activeren met QR-code kan ook weer met iPad en iPhone
Het activeren van de VIPapp voor nieuwe gebruikers gaat het eenvoudigst met een QR-code. Door een besluit van Apple was dit een tijdlang niet mogelijk op Apple-apparaten. Vanaf versie 1.42 van de VIPapp kan dit wel weer!
Pilot Logeerzorg geeft de mantelzorger ruimte
Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Een bijzondere vorm van respijtzorg is de pilot logeerzorg van de gemeente Zeist. De patiënt verblijft tijdelijk op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis.
Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
POH’s in het zonnetje gezet
Op 22 mei – de Dag van de POH – werden de POH’s door UNICUM in het zonnetje gezet bij de Veldkeuken in Bunnik. Het was een inspirerende dag met een afwisselend programma dat goed werd gewaardeerd door de deelnemers. Een korte terugblik in woord en beeld.
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Wensen en grenzen in de laatste levensfase
Op dinsdag 4 mei jongstleden kwamen ouderen, huisartsen, andere zorgverleners en geïnteresseerden samen in het Lichtruim in Bilthoven om de film ‘De dappere patiënt’ te bekijken. Daarna gingen zij onder leiding van huisarts Toosje Valkenburg in gesprek over de keuzes die mensen hebben als het gaat om zorg en behandeling.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.
Grote opkomst bij PRISMA-training hoge bloeddruk
Diëtiste Bea Pinkert en consulente Persoonsgericht Werken Gea van Andel gaven op 2 en 9 april een PRISMA-training in huisartsenpraktijk Voorwijk in Wijk bij Duurstede. De opkomst was hoog met gemiddeld achttien deelnemers. Zowel zorgprofessionals als patiënten wisten de bijeenkomsten goed te waarderen.
Positieve gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over positieve gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.