Unicum
Unicum

Organisatie

Groepseducatie geven over leefstijl, iets voor jou?!

UNICUM is op zoek naar POH’s die groepseducatie willen geven aan mensen met een chronische aandoening. Niet alleen in de eigen praktijk, maar ook in andere praktijken in de eigen UNICUM-regio. Door meerdere trainers op te leiden, zorgen we ervoor dat straks alle bij UNICUM aangesloten praktijken structureel groepseducatie kunnen aanbieden.

UNICUM werkt met de PRISMA-methode. Dit is onderbouwde en effectieve groepseducatie gericht op het bevorderen van zelfmanagement. Het geeft mensen met een chronische aandoening kennis en vaardigheden die nodig zijn om weloverwogen eigen keuzes te kunnen maken als het gaat om leefstijl. Het geeft hulpverleners een haalbare, effectieve en efficiënte methodiek van werken, die onderbouwd is en voorzien is van kwaliteitsborging.

Positieve ervaringen tot nu toe
Diverse UNICUM-praktijken hebben inmiddels ervaring opgedaan in het geven van groepseducatie. Zo zijn er dit voorjaar vijf koppels POH-diëtist opgeleid tot PRISMA-trainers. Zij zijn begonnen met het geven van de PRISMA-groepseducatie in de eigen praktijk. Ook hebben twee praktijken een eigen workshopprogramma georganiseerd over hoge bloeddruk. Deze bijeenkomsten werden goed bezocht en goed gewaardeerd door de deelnemers.

Maar… organisatie kost tijd
De ervaring leert dat het organiseren van groepseducatie om een goede voorbereiding vraagt. Dit kost tijd. Eigenlijk zou je het hele jaar door patiënten groepseducatie willen kunnen aanbieden, maar wat als je zelf maar tijd hebt om het een keer per jaar te organiseren?

Ondersteuning door UNICUM
UNICUM ondersteunt de aangesloten huisartsenpraktijken en diëtisten bij het ontwikkelen van aanbod op het vlak van groepseducatie. Dat doen we door meerdere trainers op te leiden die groepseducatie verzorgen in ons werkgebied. Daarnaast helpen we bij het maken van uitnodigingen en promotiematerialen. En we kijken naar de mogelijkheden om voor meerdere, dicht bij elkaar liggende praktijken, een gezamenlijk groepsaanbod te creëren, waardoor de patiënten van elke praktijk het hele jaar door mee kunnen doen aan groepseducatie.

GEZOCHT: trainers groepseducatie
Lijkt het jou leuk om groepseducatie te geven in meerdere praktijken? UNICUM biedt POH’s de mogelijkheid om zich hiervoor te laten opleiden. POH’s kunnen een tweedaagse cursus volgen en krijgen daarnaast waar nodig coaching in de praktijk. De eerstvolgende (tweedaagse) training vindt plaats op 9 en 16 november. UNICUM betaalt de kosten voor de training als je hierna inzetbaar bent als trainer in meerdere praktijken. Heb je interesse in het geven van groepseducatie? Wil je weten wat het precies inhoudt, wat UNICUM van je vraagt en wat het je oplevert? Maak dan direct een afspraak met Gea van Andel om de mogelijkheden te bespreken.

[Meer nieuws]

Ook voor ketenzorg patienten: feedback op de VIPapp
De VIP app wordt steeds meer gebruikt door huisartsen en hun samenwerkingspartners. De komende tijd vragen we daarom ook patiënten naar hun mening over de VIPapp. Patiëntenorganisatie Zorgbelang gaat voor ons in gesprek met ouderen en mantelzorgers die de app gebruiken.
Positieve Gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over Positieve Gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.
Het gaat om uw vragen vóórdat u iets mankeert
Op 14 mei gaan ouderen, mantelzorgers en huisartsen in de Bilt met elkaar in gesprek tijdens de bijeenkomst ‘Het gaat om uw vragen voordat u iets mankeert’. Een film toont dilemma’s waarmee een mens geconfronteerd kan worden naarmate hij of zij ouder wordt. Hierna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over het behouden van eigen regie en optimale in plaats van maximale zorg. U bent van harte welkom!
Nascholing nieuwe richtlijn CVRM
Begin april verschijnt de nieuwe richtlijn CVRM. Tijdens deze nascholing bespreken we de verschillen tussen de oude en de nieuwe richtlijn en gaan we in op hoe de nieuwe werkwijze te implementeren. De scholing is ontwikkeld voor huisartsen en praktijkondersteuners en wordt gegeven door de kaderhuisarts hart- en vaatziekten. Tijdens het tweede deel van de avond is er ruimte om casuïstiek te bespreken.
Denksessies toekomst ANW-zorg
Huisartsen, hidha’s en waarnemers uit de UNICUM-regio’s zijn uitgenodigd om deel te nemen aan denksessies over de ANW-zorg. Huisartsen willen 24/7 huisartsgeneeskundige zorg blijven leveren. Maar de drukte rondom de acute huisartsenzorg tijdens avond-, weekend- en nachtdiensten blijft toenemen. Welke problemen zijn er rondom de ANW-zorg in onze regio? En welke systeemveranderingen kunnen we bedenken om deze zorg toekomstbestendig te maken?