Unicum
Unicum

Organisatie

Groepseducatie geven over leefstijl, iets voor jou?!

UNICUM is op zoek naar POH’s die groepseducatie willen geven aan mensen met een chronische aandoening. Niet alleen in de eigen praktijk, maar ook in andere praktijken in de eigen UNICUM-regio. Door meerdere trainers op te leiden, zorgen we ervoor dat straks alle bij UNICUM aangesloten praktijken structureel groepseducatie kunnen aanbieden.

UNICUM werkt met de PRISMA-methode. Dit is onderbouwde en effectieve groepseducatie gericht op het bevorderen van zelfmanagement. Het geeft mensen met een chronische aandoening kennis en vaardigheden die nodig zijn om weloverwogen eigen keuzes te kunnen maken als het gaat om leefstijl. Het geeft hulpverleners een haalbare, effectieve en efficiënte methodiek van werken, die onderbouwd is en voorzien is van kwaliteitsborging.

Positieve ervaringen tot nu toe
Diverse UNICUM-praktijken hebben inmiddels ervaring opgedaan in het geven van groepseducatie. Zo zijn er dit voorjaar vijf koppels POH-diëtist opgeleid tot PRISMA-trainers. Zij zijn begonnen met het geven van de PRISMA-groepseducatie in de eigen praktijk. Ook hebben twee praktijken een eigen workshopprogramma georganiseerd over hoge bloeddruk. Deze bijeenkomsten werden goed bezocht en goed gewaardeerd door de deelnemers.

Maar… organisatie kost tijd
De ervaring leert dat het organiseren van groepseducatie om een goede voorbereiding vraagt. Dit kost tijd. Eigenlijk zou je het hele jaar door patiënten groepseducatie willen kunnen aanbieden, maar wat als je zelf maar tijd hebt om het een keer per jaar te organiseren?

Ondersteuning door UNICUM
UNICUM ondersteunt de aangesloten huisartsenpraktijken en diëtisten bij het ontwikkelen van aanbod op het vlak van groepseducatie. Dat doen we door meerdere trainers op te leiden die groepseducatie verzorgen in ons werkgebied. Daarnaast helpen we bij het maken van uitnodigingen en promotiematerialen. En we kijken naar de mogelijkheden om voor meerdere, dicht bij elkaar liggende praktijken, een gezamenlijk groepsaanbod te creëren, waardoor de patiënten van elke praktijk het hele jaar door mee kunnen doen aan groepseducatie.

GEZOCHT: trainers groepseducatie
Lijkt het jou leuk om groepseducatie te geven in meerdere praktijken? UNICUM biedt POH’s de mogelijkheid om zich hiervoor te laten opleiden. POH’s kunnen een tweedaagse cursus volgen en krijgen daarnaast waar nodig coaching in de praktijk. De eerstvolgende (tweedaagse) training vindt plaats op 9 en 16 november. UNICUM betaalt de kosten voor de training als je hierna inzetbaar bent als trainer in meerdere praktijken. Heb je interesse in het geven van groepseducatie? Wil je weten wat het precies inhoudt, wat UNICUM van je vraagt en wat het je oplevert? Maak dan direct een afspraak met Gea van Andel om de mogelijkheden te bespreken.

[Meer nieuws]

Nog voor de zomer groepseducatie in uw praktijk?
Binnen UNICUM zijn meerdere praktijkondersteuners en diëtisten opgeleid als Prismatrainers. Zij verzorgen groepseducatie over een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes of CVRM. Ook voor uw praktijk!
Regio Zeist wint Uw Zorg Online Award
Op woensdag 23 januari jongstleden werden de Uw Zorg Online Awards uitgereikt. Regio Zeist won de award in de nieuwe categorie ‘regionale samenwerkingsverbanden’. Met de Zorg4Zeist app is in deze regio een succesvol digitaal communicatiekanaal voor patiënten gerealiseerd waar bijna 30% van de inwoners gebruik van maakt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde.
Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede
Op dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede de VIPapp op hun telefoon laten installeren. Huisarts Willem van Stempvoort: “Ik werk nu al een tijdje met deze app en merk dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer patiënten kennis te laten maken met de app."
Zorgverleners Bunnik leren veilig communiceren via app
Zo’n vijftig zorgverleners uit de gemeente Bunnik volgden op 26 en 28 november een workshop over de Calculus VIP app. Zij leerden hoe ze veilig met elkaar, maar ook met mantelzorgers en patiënten kunnen communiceren via de app. De deelnemers konden hier direct de volgende dag in de praktijk mee aan de slag.