Unicum
Unicum

Organisatie

Groepseducatie geven over leefstijl, iets voor jou?!

UNICUM is op zoek naar POH’s die groepseducatie willen geven aan mensen met een chronische aandoening. Niet alleen in de eigen praktijk, maar ook in andere praktijken in de eigen UNICUM-regio. Door meerdere trainers op te leiden, zorgen we ervoor dat straks alle bij UNICUM aangesloten praktijken structureel groepseducatie kunnen aanbieden.

UNICUM werkt met de PRISMA-methode. Dit is onderbouwde en effectieve groepseducatie gericht op het bevorderen van zelfmanagement. Het geeft mensen met een chronische aandoening kennis en vaardigheden die nodig zijn om weloverwogen eigen keuzes te kunnen maken als het gaat om leefstijl. Het geeft hulpverleners een haalbare, effectieve en efficiënte methodiek van werken, die onderbouwd is en voorzien is van kwaliteitsborging.

Positieve ervaringen tot nu toe
Diverse UNICUM-praktijken hebben inmiddels ervaring opgedaan in het geven van groepseducatie. Zo zijn er dit voorjaar vijf koppels POH-diëtist opgeleid tot PRISMA-trainers. Zij zijn begonnen met het geven van de PRISMA-groepseducatie in de eigen praktijk. Ook hebben twee praktijken een eigen workshopprogramma georganiseerd over hoge bloeddruk. Deze bijeenkomsten werden goed bezocht en goed gewaardeerd door de deelnemers.

Maar… organisatie kost tijd
De ervaring leert dat het organiseren van groepseducatie om een goede voorbereiding vraagt. Dit kost tijd. Eigenlijk zou je het hele jaar door patiënten groepseducatie willen kunnen aanbieden, maar wat als je zelf maar tijd hebt om het een keer per jaar te organiseren?

Ondersteuning door UNICUM
UNICUM ondersteunt de aangesloten huisartsenpraktijken en diëtisten bij het ontwikkelen van aanbod op het vlak van groepseducatie. Dat doen we door meerdere trainers op te leiden die groepseducatie verzorgen in ons werkgebied. Daarnaast helpen we bij het maken van uitnodigingen en promotiematerialen. En we kijken naar de mogelijkheden om voor meerdere, dicht bij elkaar liggende praktijken, een gezamenlijk groepsaanbod te creëren, waardoor de patiënten van elke praktijk het hele jaar door mee kunnen doen aan groepseducatie.

GEZOCHT: trainers groepseducatie
Lijkt het jou leuk om groepseducatie te geven in meerdere praktijken? UNICUM biedt POH’s de mogelijkheid om zich hiervoor te laten opleiden. POH’s kunnen een tweedaagse cursus volgen en krijgen daarnaast waar nodig coaching in de praktijk. De eerstvolgende (tweedaagse) training vindt plaats op 9 en 16 november. UNICUM betaalt de kosten voor de training als je hierna inzetbaar bent als trainer in meerdere praktijken. Heb je interesse in het geven van groepseducatie? Wil je weten wat het precies inhoudt, wat UNICUM van je vraagt en wat het je oplevert? Maak dan direct een afspraak met Gea van Andel om de mogelijkheden te bespreken.

[Meer nieuws]

VIPapp activeren met QR-code kan ook weer met iPad en iPhone
Het activeren van de VIPapp voor nieuwe gebruikers gaat het eenvoudigst met een QR-code. Door een besluit van Apple was dit een tijdlang niet mogelijk op Apple-apparaten. Vanaf versie 1.42 van de VIPapp kan dit wel weer!
Pilot Logeerzorg geeft de mantelzorger ruimte
Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken is er ondersteuning voor mantelzorgers, zoals respijtzorg. Een bijzondere vorm van respijtzorg is de pilot logeerzorg van de gemeente Zeist. De patiënt verblijft tijdelijk op een andere locatie dan thuis, bijvoorbeeld een verpleeghuis.
Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
POH’s in het zonnetje gezet
Op 22 mei – de Dag van de POH – werden de POH’s door UNICUM in het zonnetje gezet bij de Veldkeuken in Bunnik. Het was een inspirerende dag met een afwisselend programma dat goed werd gewaardeerd door de deelnemers. Een korte terugblik in woord en beeld.
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Wensen en grenzen in de laatste levensfase
Op dinsdag 4 mei jongstleden kwamen ouderen, huisartsen, andere zorgverleners en geïnteresseerden samen in het Lichtruim in Bilthoven om de film ‘De dappere patiënt’ te bekijken. Daarna gingen zij onder leiding van huisarts Toosje Valkenburg in gesprek over de keuzes die mensen hebben als het gaat om zorg en behandeling.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.
Grote opkomst bij PRISMA-training hoge bloeddruk
Diëtiste Bea Pinkert en consulente Persoonsgericht Werken Gea van Andel gaven op 2 en 9 april een PRISMA-training in huisartsenpraktijk Voorwijk in Wijk bij Duurstede. De opkomst was hoog met gemiddeld achttien deelnemers. Zowel zorgprofessionals als patiënten wisten de bijeenkomsten goed te waarderen.
Positieve gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over positieve gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.