Unicum
Unicum

Organisatie

PreventZorg heet vanaf 4 oktober 2017 UNICUM

Een nieuwe naam – een nieuwe organisatie

Met ingang van 4 oktober 2017 heeft PreventZorg een nieuwe naam. Wij gaan verder als UNICUM Huisartsenzorg. Niet alleen de naam is veranderd. De organisatie heeft ook een nieuwe structuur die aansluit op de ontwikkelingen en uitdagingen in de eerstelijns zorg, waarbij een steeds belangrijker rol voor de regio is weggelegd en waarin de huisartsen gezamenlijk een regierol vervullen.

In het werkgebied van UNICUM zijn twee nieuwe regionale huisartsenorganisaties actief: UNICUM Zuidoost-Utrecht en UNICUM Zuidwest-Utrecht. Beide regio-organisaties hebben een eigen huisartsenbestuur dat de huisartsen in de regio vertegenwoordigt. Samen bepalen zij de strategische agenda voor de eigen regio. De regionale organisaties worden ondersteund vanuit een nieuwe holding, genaamd UNICUM Huisartsenzorg B.V. (voorheen PreventZorg). 

Zorg regionaal goed organiseren
De regionale huisartsenorganisaties zorgen ervoor dat de bij UNICUM aangesloten huisartsen in hun eigen regio als één geheel aanspreekbaar zijn voor andere organisaties. Dat maakt het mogelijk om de zorg ook in de toekomst goed te kunnen blijven organiseren. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met het ziekenhuis en overige partijen over zorg op de juiste plek (substitutie). Of door afspraken te maken met thuiszorgorganisaties en het sociale domein over samenwerking rondom kwetsbare mensen.

Ruimte voor regionale verschillen
Elke regio heeft zijn eigen specifieke ontwikkelingen en uitdagingen. Dat maakt ook de strategische agenda voor de regio’s verschillend. De nieuwe structuur van UNICUM Huisartsenzorg maakt het mogelijk optimaal invulling te geven aan de regionale verschillen.

Klik hier voor een beknopt overzicht van de nieuwe organisatie en haar werkgebied, de samenstelling van de regiobesturen en een overzicht van de betrokken huisartsen.

[Meer nieuws]

Nog voor de zomer groepseducatie in uw praktijk?
Binnen UNICUM zijn meerdere praktijkondersteuners en diëtisten opgeleid als Prismatrainers. Zij verzorgen groepseducatie over een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes of CVRM. Ook voor uw praktijk!
Regio Zeist wint Uw Zorg Online Award
Op woensdag 23 januari jongstleden werden de Uw Zorg Online Awards uitgereikt. Regio Zeist won de award in de nieuwe categorie ‘regionale samenwerkingsverbanden’. Met de Zorg4Zeist app is in deze regio een succesvol digitaal communicatiekanaal voor patiënten gerealiseerd waar bijna 30% van de inwoners gebruik van maakt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde.
Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede
Op dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede de VIPapp op hun telefoon laten installeren. Huisarts Willem van Stempvoort: “Ik werk nu al een tijdje met deze app en merk dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer patiënten kennis te laten maken met de app."
Zorgverleners Bunnik leren veilig communiceren via app
Zo’n vijftig zorgverleners uit de gemeente Bunnik volgden op 26 en 28 november een workshop over de Calculus VIP app. Zij leerden hoe ze veilig met elkaar, maar ook met mantelzorgers en patiënten kunnen communiceren via de app. De deelnemers konden hier direct de volgende dag in de praktijk mee aan de slag.