Unicum
Unicum

Zorg en gezondheid

Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede

Afgelopen dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede een speciale app op hun telefoon laten installeren: de VIPapp. Met deze app kunnen zij eenvoudig en veilig overleggen met de huisarts, andere betrokken zorgverleners en mantelzorgers.

Zeven patiënten trotseerden de sneeuw en kwamen dinsdagmiddag naar huisartsenpraktijk Voorwijk voor de bijeenkomst over de VIPapp. Huisarts Willem van Stempvoort: “De huisartsenpraktijken werken nu al een tijdje met deze app. We merken dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. Je kunt het vergelijken met Whatsapp, maar dan extra beveiligd en speciaal voor de zorg. Mensen met diabetes kunnen in de VIPapp ook hun meetwaarden bijhouden en doorgeven. En de wijkverpleegkundige kan me bijvoorbeeld een foto van een wond sturen, zodat ik deze kan beoordelen. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer mensen uit Wijk bij Duurstede kennis te laten maken met de app. We hebben patiënten van de verschillende praktijken in het dorp uitgenodigd.”

Wat vinden de patiënten ervan?
Na een hartelijke ontvangst krijgen de aanwezigen uitleg over de VIPapp die direct op de telefoons geïnstalleerd wordt. De patiënten zijn benieuwd naar de mogelijkheden: “Ik hoop dat ik met de VIPapp makkelijker mijn metingen kan doorgeven. Ik schrijf nu alles op losse papiertjes.” Een ander zegt: “Ik ben veel in het buitenland en dan is het fijn als ik op deze manier kan blijven communiceren met mijn huisartspraktijk.” De patiënten bekijken de app en hebben tips om deze nog verder te verbeteren. Het invullen van de meetwaarden kan volgens hen eenvoudiger. Softwareleverancier Calculus is aanwezig en noteert direct de verbeterpunten.

Afspraken maken
Tijdens een gezamenlijke, gezonde maaltijd die diëtiste Marieke de Witt heeft bereid, komt een ander onderdeel van de app aan bod: het persoonlijk gezondheidsplan. Vervolgens maken de patiënten afspraken met de zorgverleners over het gebruik van de app. De een gaat meetwaarden doorgeven en een ander wil gezamenlijke doelen en actiepunten gaan vastleggen in het gezondheidsplan. “Met de app kun je als het ware op een afstandje meekijken”, zegt praktijkondersteuner Renate Groenhout. “Waar nodig kun je mensen geruststellen, motiveren of adviseren. Ik vind het zelf heel prettig werken en ben benieuwd wat deze patiënten ervan vinden.” Over twee weken krijgen de deelnemers een telefoontje over de app. Ze kunnen dan aangeven hoe het gebruik bevalt en of ze nog tips of ondersteuning nodig hebben.

Bent u zorgverleners en wilt u ook gaan werken met de Calculus VIP app? Klik hier voor meer informatie en een filmpje dat laat zien hoe de huisarts, POH, wijkverpleegkundige, mantelzorger en patiënt communiceren via de app. Of neem contact op met Aty de Ruiter, manager Innovatie en Zorg-ICT bij UNICUM. U kunt haar bereiken via e-mail of telefonisch op nummer 06-13 83 15 00.

Voor algemene informatie over de VIP app: neem een kijkje op www.ikbenvip.nl

 

 

[Meer nieuws]

Nog voor de zomer groepseducatie in uw praktijk?
Binnen UNICUM zijn meerdere praktijkondersteuners en diëtisten opgeleid als Prismatrainers. Zij verzorgen groepseducatie over een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes of CVRM. Ook voor uw praktijk!
Regio Zeist wint Uw Zorg Online Award
Op woensdag 23 januari jongstleden werden de Uw Zorg Online Awards uitgereikt. Regio Zeist won de award in de nieuwe categorie ‘regionale samenwerkingsverbanden’. Met de Zorg4Zeist app is in deze regio een succesvol digitaal communicatiekanaal voor patiënten gerealiseerd waar bijna 30% van de inwoners gebruik van maakt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde.
Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede
Op dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede de VIPapp op hun telefoon laten installeren. Huisarts Willem van Stempvoort: “Ik werk nu al een tijdje met deze app en merk dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer patiënten kennis te laten maken met de app."
Zorgverleners Bunnik leren veilig communiceren via app
Zo’n vijftig zorgverleners uit de gemeente Bunnik volgden op 26 en 28 november een workshop over de Calculus VIP app. Zij leerden hoe ze veilig met elkaar, maar ook met mantelzorgers en patiënten kunnen communiceren via de app. De deelnemers konden hier direct de volgende dag in de praktijk mee aan de slag.