Unicum
Unicum

Rol van de patiënt

Rol van de patiënt

Hebt u (een verhoogd risico op) een hart- en vaatziekte? In het leven met deze aandoening hebt u zelf de belangrijkste rol. Want u bent de expert als het gaat om uw leven. U bepaalt wat u belangrijk vindt en weet als geen ander waar u tegenaan loopt. Maar u staat er niet alleen voor. Samen met zorgprofessionals en de mensen om u heen, vormt u een team. Om het beste resultaat te boeken is het nodig heldere doelen voor ogen te hebben. Ieder teamlid moet hiervan op de hoogte zijn. Het is dus belangrijk dat u zich voorbereid op de afspraken en controles. Bedenk vooraf wat goed gaat, waar problemen liggen en op welke vragen u een antwoord wilt hebben.

Zorg goed voor uzelf
Goed voor uzelf zorgen is belangrijk. Elke dag weer. Dat vraagt kennis en veel discipline. Maar het levert ook veel op. U voelt zich beter en voorkomt klachten en complicaties. De belangrijkste kenmerken van een gezonde levensstijl voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zijn:

  • Rook niet
  • Beweeg
  • Eet gezond
  • Let goed op uw gewicht
  • Drink niet te veel alcohol

Lukt het niet?
Vindt u het moeilijk om gezond te leven? Lukt het niet om te stoppen met roken of om meer te bewegen? Dat is niets om u voor te schamen! Bespreek dit met uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij geven goede tips en kunnen u hierin ondersteunen.

 

Kom ook naar het UNICUM Symposium!
Unicum organiseert op 3 oktober het symposium 'Samenwerken = samen doen' voor alle zorgprofessionals. Netwerkvorming en multidisciplinaire samenwerking staan centraal. Een prachtig inhoudelijk programma op een mooie locatie in Bunnik. Kom ook!
Nieuw: Handreiking voeding + stroomschema
Over voeding wordt ontzettend veel gezegd en geschreven, zowel door ervaringsdeskundigen als door wetenschappers. De inzichten en meningen verschillen en veranderen ook met de tijd. De nieuwe UNICUM Handreiking gezonde voeding en dieetadvies en het bijbehorende stroomschema geven een houvast bij het adviseren en begeleiden van uw patiënten.
Animatie spinnenweb positieve gezondheid
Wilt u ook met positieve gezondheid aan de slag in uw praktijk? Dat kan eenvoudig met gesprekstool 'het spinnenweb'. Een korte animatie toont hoe dit werkt en huisarts Brenda Ott vertelt over haar ervaringen in de praktijk.