Unicum
Unicum

Rol van de patiënt

Rol van de patiënt

Hebt u (een verhoogd risico op) een hart- en vaatziekte? In het leven met deze aandoening hebt u zelf de belangrijkste rol. Want u bent de expert als het gaat om uw leven. U bepaalt wat u belangrijk vindt en weet als geen ander waar u tegenaan loopt. Maar u staat er niet alleen voor. Samen met zorgprofessionals en de mensen om u heen, vormt u een team. Om het beste resultaat te boeken is het nodig heldere doelen voor ogen te hebben. Ieder teamlid moet hiervan op de hoogte zijn. Het is dus belangrijk dat u zich voorbereid op de afspraken en controles. Bedenk vooraf wat goed gaat, waar problemen liggen en op welke vragen u een antwoord wilt hebben.

Zorg goed voor uzelf
Goed voor uzelf zorgen is belangrijk. Elke dag weer. Dat vraagt kennis en veel discipline. Maar het levert ook veel op. U voelt zich beter en voorkomt klachten en complicaties. De belangrijkste kenmerken van een gezonde levensstijl voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zijn:

  • Rook niet
  • Beweeg
  • Eet gezond
  • Let goed op uw gewicht
  • Drink niet te veel alcohol

Lukt het niet?
Vindt u het moeilijk om gezond te leven? Lukt het niet om te stoppen met roken of om meer te bewegen? Dat is niets om u voor te schamen! Bespreek dit met uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij geven goede tips en kunnen u hierin ondersteunen.

 

Communicatie over wijzigingen Huisartsenposten Zeist en Houten
Per 1 mei aanstaande sluit de Huisartsenpost in Zeist in de nacht en per 1 juli sluit de Huisartsenpost in Houten. Om inwoners en betrokkenen te informeren over de gevolgen van deze maatregelen heeft Primair persberichten verstuurd. Daarnaast is er een patiëntenflyer gemaakt over de sluiting in Houten die de huisartsen binnenkort ontvangen.
Ook voor ketenzorg patienten: feedback op de VIPapp
De VIP app wordt steeds meer gebruikt door huisartsen en hun samenwerkingspartners. De komende tijd vragen we daarom ook patiënten naar hun mening over de VIPapp. Patiëntenorganisatie Zorgbelang gaat voor ons in gesprek met ouderen en mantelzorgers die de app gebruiken.
Positieve Gezondheid, er is geen escape!
Speel de escaperoom met uw team en ontdek meer over Positieve Gezondheid. Maak op een ludieke en laagdrempelige manier kennis met alle zaken rondom Positieve Gezondheid. Speel het (gratis) spel met uw team en ga met elkaar in gesprek over deze vernieuwende kijk op gezondheid en ziekte.
Het gaat om uw vragen vóórdat u iets mankeert
Op 14 mei gaan ouderen, mantelzorgers en huisartsen in de Bilt met elkaar in gesprek tijdens de bijeenkomst ‘Het gaat om uw vragen voordat u iets mankeert’. Een film toont dilemma’s waarmee een mens geconfronteerd kan worden naarmate hij of zij ouder wordt. Hierna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over het behouden van eigen regie en optimale in plaats van maximale zorg. U bent van harte welkom!
Nascholing nieuwe richtlijn CVRM
Begin april verschijnt de nieuwe richtlijn CVRM. Tijdens deze nascholing bespreken we de verschillen tussen de oude en de nieuwe richtlijn en gaan we in op hoe de nieuwe werkwijze te implementeren. De scholing is ontwikkeld voor huisartsen en praktijkondersteuners en wordt gegeven door de kaderhuisarts hart- en vaatziekten. Tijdens het tweede deel van de avond is er ruimte om casuïstiek te bespreken.
Denksessies toekomst ANW-zorg
Huisartsen, hidha’s en waarnemers uit de UNICUM-regio’s zijn uitgenodigd om deel te nemen aan denksessies over de ANW-zorg. Huisartsen willen 24/7 huisartsgeneeskundige zorg blijven leveren. Maar de drukte rondom de acute huisartsenzorg tijdens avond-, weekend- en nachtdiensten blijft toenemen. Welke problemen zijn er rondom de ANW-zorg in onze regio? En welke systeemveranderingen kunnen we bedenken om deze zorg toekomstbestendig te maken?