Unicum
Unicum

Rol van de patiënt

Rol van de patiënt

Hebt u (een verhoogd risico op) een hart- en vaatziekte? In het leven met deze aandoening hebt u zelf de belangrijkste rol. Want u bent de expert als het gaat om uw leven. U bepaalt wat u belangrijk vindt en weet als geen ander waar u tegenaan loopt. Maar u staat er niet alleen voor. Samen met zorgprofessionals en de mensen om u heen, vormt u een team. Om het beste resultaat te boeken is het nodig heldere doelen voor ogen te hebben. Ieder teamlid moet hiervan op de hoogte zijn. Het is dus belangrijk dat u zich voorbereid op de afspraken en controles. Bedenk vooraf wat goed gaat, waar problemen liggen en op welke vragen u een antwoord wilt hebben.

Zorg goed voor uzelf
Goed voor uzelf zorgen is belangrijk. Elke dag weer. Dat vraagt kennis en veel discipline. Maar het levert ook veel op. U voelt zich beter en voorkomt klachten en complicaties. De belangrijkste kenmerken van een gezonde levensstijl voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zijn:

  • Rook niet
  • Beweeg
  • Eet gezond
  • Let goed op uw gewicht
  • Drink niet te veel alcohol

Lukt het niet?
Vindt u het moeilijk om gezond te leven? Lukt het niet om te stoppen met roken of om meer te bewegen? Dat is niets om u voor te schamen! Bespreek dit met uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij geven goede tips en kunnen u hierin ondersteunen.

 

Nog voor de zomer groepseducatie in uw praktijk?
Binnen UNICUM zijn meerdere praktijkondersteuners en diëtisten opgeleid als Prismatrainers. Zij verzorgen groepseducatie over een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes of CVRM. Ook voor uw praktijk!
Regio Zeist wint Uw Zorg Online Award
Op woensdag 23 januari jongstleden werden de Uw Zorg Online Awards uitgereikt. Regio Zeist won de award in de nieuwe categorie ‘regionale samenwerkingsverbanden’. Met de Zorg4Zeist app is in deze regio een succesvol digitaal communicatiekanaal voor patiënten gerealiseerd waar bijna 30% van de inwoners gebruik van maakt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde.
Nationale eHealthweek: Appen met de dokter in Wijk bij Duurstede
Op dinsdag 22 januari konden patiënten van huisartsenpraktijken in Wijk bij Duurstede de VIPapp op hun telefoon laten installeren. Huisarts Willem van Stempvoort: “Ik werk nu al een tijdje met deze app en merk dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer patiënten kennis te laten maken met de app."
Zorgverleners Bunnik leren veilig communiceren via app
Zo’n vijftig zorgverleners uit de gemeente Bunnik volgden op 26 en 28 november een workshop over de Calculus VIP app. Zij leerden hoe ze veilig met elkaar, maar ook met mantelzorgers en patiënten kunnen communiceren via de app. De deelnemers konden hier direct de volgende dag in de praktijk mee aan de slag.