Unicum
Unicum

Lekker en gezond eten

Lekker en gezond eten
Voor mensen met een chronische ziekte is gezond eten en een gezond gewicht ontzettend belangrijk. U kunt hiermee klachten en complicaties voorkomen. U voelt zich beter en hebt meer energie. Maar wat is gezond eten? De een mag juist wat aankomen en een ander is gebaat bij een paar kilo’s minder. Daarom is een persoonlijk voedingsadvies belangrijk.

Persoonlijk voedingsadvies
Het eerste voedingsadvies krijgt u meestal van de praktijkondersteuner in uw huisartsenpraktijk. Daarnaast kunt u een diëtist raadplegen. Het persoonlijk voedingsadvies houdt rekening met uw eetpatroon, met de medicatie die u gebruikt en met hoeveel u beweegt. Maar ook met wat u belangrijk vindt in het leven, zoals bijvoorbeeld uw geloof, samenzijn met familie of vrienden of hobby’s. Hebt u ervaring met diëten en afvalpogingen? Bespreek dan ook wat daarin wel en niet lukte. Ook dat is belangrijke informatie bij het opstellen van een goed en haalbaar voedingsadvies.

Als het nodig is, kan de huisarts u naar een diëtist verwijzen. Na deze verwijzing krijgt u tot maximaal vier uren (per jaar) dieetadvies vergoed. Hebt u geen verwijzing van de huisarts? Dan hangt het van uw verzekering af of u (een deel van) de kosten vergoed krijgt. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

Wat is gezonde voeding?
Wilt u weten of u gezond eet? Gebruik dan de schijf van vijf. Deze is onderverdeeld in vijf vakken:

  1. Groente en fruit
  2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten. Volkoren producten om voldoende vezels binnen te krijgen.
  3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei of vleesvervangers
  4. Vetten en olie (bakboter en broodsmeersel)
  5. Drinken (voor het vocht)

Kies elke dag uit elk vak en varieer volop. Eet drie maaltijden per dag. Tussendoortjes zijn niet nodig. Als u toch tussendoortjes gebruikt, neem dan hooguit drie gezonde tussendoortjes per dag. Op de website van het Voedingscentrum  vindt u veel informatie over gezonde voeding en afvallen. U vindt er ook elke week een gezond weekmenu en tips voor bij het boodschappen doen.

Alcohol
Wees matig met alcohol: voor vrouwen betekent dit niet meer dan één glas per dag en voor mannen maximaal twee glazen per dag. Drink liever niet elke dag alcoholhoudende dranken om gewenning te voorkomen. En drink nooit grote hoeveelheden. De glazen per dag kunt u niet opsparen om op een andere dag meerdere glazen te kunnen drinken.

Zout
Minder zout gebruiken is voor iedereen verstandig. Koop liever geen kant-en-klare maaltijden, soepen en sauzen. Ook kruidenmixen kunt u beter vermijden. Deze producten bevatten vaak te veel zout. Voeg geen zout toe aan het eten. Gebruiken kruiden, uien, knoflook of citroen in plaats van zout of gebruik een zoutmengsel met weinig natrium. Mensen met een hoge bloeddruk doen er goed aan om niet meer dan twee dropjes per dag te eten en geen producten die zoethout bevatten te gebruiken.

Gezond en lekker eten voor mensen met diabetes
Informatie over gezond  en lekker eten voor mensen met diabetes vindt u op de website van het Diabetes Fonds.

 

22 mei - Dag van de POH
22 mei is het de landelijke dag van de praktijkondersteuner (POH). Binnen UNICUM willen we deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Want hoewel de functie van POH relatief kort bestaat, is deze niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk. Beter gezegd: we kunnen echt niet meer zonder! En we waarderen de inzet, kennis en vaardigheden van deze betrokken zorgprofessionals enorm. Lees de POH-special!
Wat komt er de komende jaren op de POH af?
De taken van de POH’s worden interessanter en uitdagender doordat steeds meer complexe zorg door de huisartsenpraktijk wordt geleverd. Dat is een verrijking van hun vakgebied en een uitdaging om nieuwe dingen te leren. Indutten is er niet bij! Lees wat de veranderingen voor de POH in de praktijk betekenen.
Interview met PVK Anjo Wijkmans
Hoogcomplexe zorg is dagelijkse kost voor Anjo Wijckmans. Sinds acht jaar werkt ze als praktijkverpleegkundige in de verpleeghuiszorg Vanuit die functie is ze sinds kort betrokken bij het opzetten van de ouderenzorg in huisartspraktijken. Wat is het verschil tussen een PVK in de huisartspraktijk en in het verpleeghuis? Waarom zou Anjo graag meer contact hebben met de POH's in huisartsenpraktijken? En wat vindt ze van de nieuwe HBO-V-opleiding?